Bułeczki hamburgerowe

Bułeczki hamburgerowe

 Zdjęcie - Bułeczki hamburgerowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Atinka i ja postanowiłyśmy upiec wspólnie bułeczki hamburgerowe Marthy Stewart, na które przepis wyszperałyśmy u Dorotki. Bułeczki wyszły mięciutkie, maślane i bardzo smaczne. Doskonale pasują zarówno do hamburgerów jak i słodkich dodatków śniadaniowych. Nasze bułeczki wykorzystałyśmy do czegoś pysznego, o czym niedługo się przekonacie;)

Dziękuję Anitko za pyszne wspólne spotkanie w naszej kuchni:**

Zdjęcie - Bułeczki hamburgerowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

 

Składniki na 8 dużych bułeczek:

*3/4 szklanki ciepłej wody

*1/3 szklanki mleka w proszku

*2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego

*1,5 łyżki cukru

*3/4 łyżeczki soli

*1 łyżeczka drożdży instant

*1 jajko

*2,5 szklanki mąki

 

Ponadto:

*1 żółtko

*1 łyżka mleka

*sezam do posypania

 

Wykonanie:

Wodę, mleko, masło i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut. Dodać jajko, połowę mąki i sól, zagnieść ciasto. Powoli dodawać resztę mąki. Zagnieść gładkie ciasto - powinno być elastyczne i nie może się lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Po tym czasie uformować 8 bułeczek, które po uformowaniu w kulkę należy mocno spłaszczyć dłonią. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem.

 

Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut.

Smacznego :)

 Zdjęcie - Bułeczki hamburgerowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułeczki hamburgerowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów