Bułeczki hamburgerowe
Atinka i ja postanowiłyśmy upiec wspólnie bułeczki hamburgerowe Marthy Stewart, na które przepis wyszperałyśmy u Dorotki. Bułeczki wyszły mięciutkie, maślane i bardzo smaczne. Doskonale pasują zarówno do hamburgerów jak i słodkich dodatków śniadaniowych. Nasze bułeczki wykorzystałyśmy do czegoś pysznego, o czym niedługo się przekonacie;)
Dziękuję Anitko za pyszne wspólne spotkanie w naszej kuchni:**
Składniki na 8 dużych bułeczek:
*3/4 szklanki ciepłej wody
*1/3 szklanki mleka w proszku
*2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
*1,5 łyżki cukru
*1 łyżeczka drożdży instant
*1 jajko
*2,5 szklanki mąki
Ponadto:
*1 żółtko
*1 łyżka mleka
*sezam do posypania
Wykonanie:
Wodę, mleko, masło i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut. Dodać jajko, połowę mąki i sól, zagnieść ciasto. Powoli dodawać resztę mąki. Zagnieść gładkie ciasto - powinno być elastyczne i nie może się lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie uformować 8 bułeczek, które po uformowaniu w kulkę należy mocno spłaszczyć dłonią. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem.
Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut.
Smacznego :)