Bułeczki dyniowo-szałwiowe
Jak już kiedyś wspominałam, dynia jest dla mnie największym symbolem jesieni. Uwielbiam dodawać ją do chleba robiąc wcześniej puree, lub trąc ją na grubej tarce.
Nie wiem czy już wiecie, ale dynia i szałwia są absolutnymi smakowymi bliźniakami. Moją ulubioną jesienną potrawą jest ravioli z dynią, obficie oblane masłem szałwiowym:)
Naturalnym więc wydało się połączenie tych smaków w chlebie. Z doświadczenia wiem, że gdy jakieś połączenia smakowe, które niekoniecznie kojarzą się z bochenkiem chleba, sprawiają że osiągam kulinarną rozkosz, oznacza to, że w chlebie sprawdzą się równie dobrze. Tak też było w tym przypadku. Bułeczki z dynią i szałwią są bardzo jesienne i bardzo dobre.
Bułeczki dyniowo-szałwiowe Autor: Sliwka Porcje: 6 Skladniki- 250 g mąki pszennej
- 200 g puree z dyni
- 10 liści szałwii
- 1, 5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- gałka muszkatołowa
- ok. 20 ml ciepłej wody
- Połącz ze sobą w misce mąkę, sól, odrobinę startej gałki muszkatołowej. Pomieszaj.
- Dodaj dynię, poszatkowaną szałwię i zacznij zagniatać ciasto. Powoli dodawaj ciepłą wodę, cały czas zagniatając ciasto. Zagniataj aż osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję i od tego momentu zagniataj jeszcze intensywnie przez 5 minut.
- Po upływie tego czas wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1, 5 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.
- Po upływie tego czasu podziel ciasto na 6 równych części i uformuj okrągłe bułeczki.
- Ułóż bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce na 45 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw bułeczki do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut aż zbrązowieją.