Bułeczki dyniowo-szałwiowe

Zdjęcie - Bułeczki dyniowo-szałwiowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak już kiedyś wspominałam, dynia jest dla mnie największym symbolem jesieni. Uwielbiam dodawać ją do chleba robiąc wcześniej puree, lub trąc ją na grubej tarce.

Zdjęcie - Bułeczki dyniowo-szałwiowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie wiem czy już wiecie, ale dynia i szałwia są absolutnymi smakowymi bliźniakami. Moją ulubioną jesienną potrawą jest ravioli z dynią, obficie oblane masłem szałwiowym:)

Zdjęcie - Bułeczki dyniowo-szałwiowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Naturalnym więc wydało się połączenie tych smaków w chlebie. Z doświadczenia wiem, że gdy jakieś połączenia smakowe, które niekoniecznie kojarzą się z bochenkiem chleba, sprawiają że osiągam kulinarną rozkosz, oznacza to, że w chlebie sprawdzą się równie dobrze. Tak też było w tym przypadku. Bułeczki z dynią i szałwią są bardzo jesienne i bardzo dobre.

Zdjęcie - Bułeczki dyniowo-szałwiowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki dyniowo-szałwiowe Autor: Sliwka Porcje: 6

Skladniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g puree z dyni
  • 10 liści szałwii
  • 1, 5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • gałka muszkatołowa
  • ok. 20 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Połącz ze sobą w misce mąkę, sól, odrobinę startej gałki muszkatołowej. Pomieszaj.
  2. Dodaj dynię, poszatkowaną szałwię i zacznij zagniatać ciasto. Powoli dodawaj ciepłą wodę, cały czas zagniatając ciasto. Zagniataj aż osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję i od tego momentu zagniataj jeszcze intensywnie przez 5 minut.
  3. Po upływie tego czas wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1, 5 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.
  4. Po upływie tego czasu podziel ciasto na 6 równych części i uformuj okrągłe bułeczki.
  5. Ułóż bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce na 45 minut.
  6. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Wstaw bułeczki do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut aż zbrązowieją.

#version#

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki - dyniowe supełki
6

Bułeczki - dyniowe supełki

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

Pieczone jabłka, pomarańcza  i cynamon. Domowy kisiel dla dużych i małych

Pieczone jabłka, pomarańcza i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Maślane rogale z makiem
1

Maślane rogale z makiem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Chleb żytni z melasą

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto popapraniec
2

Ciasto popapraniec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik ze  śliwkami

Sernik ze śliwkami

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Przepisy z tych kategorii

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Holenderska bagietka tygrysia

Holenderska bagietka tygrysia

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułeczki dynie

Bułeczki dynie

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka