Bułeczki dyniowe


Pyszne drożdżowe bułeczki z dodatkiem puree z dyni. Maja piękny kolor i świetnie smakują i z dodatkami wytrawnymi typu : szynka czy ser i na słodko, na przykład z powidłami śliwkowymi i szklanką kakao lub dobra kawą. Obowiązkowe do upieczenia jesienią :). Tutaj – klik, znajdziecie przepis, jak zrobić puree z dyni.


Zdjęcie - Bułeczki dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA BUŁECZKI DYNIOWE
(8 sztuk)


Zaczyn :
15 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
125 ml letniego mleka

Ciasto :
425 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
200 g puree z dyni w temperaturze pokojowej
2 łyżki oliwy

Dodatkowo :
jajko
pestki dyni


Jak zrobić bułeczki dyniowe :
Przygotować zaczyn : wszystkie składniki wymieszać w małej miseczce i odstawić na 10-15 minut. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, gotowy zaczyn, puree z dyni i oliwę. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez około 5 minut. Przykryć kuchenną ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć ciasto na blat, będzie lekko lepiące, można obsypać je z wierzchu mąką. Podzielić na 8 kawałków. Każdy oprószyć mąką i uformować bułeczkę, zaciągając ciasto do dołu. Układać je na balsze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem każdą bułeczkę posmarować rozmąconym jajkiem i posypać pestkami dyni. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20-25 minut. Jeśli bułki zaczną szybko się rumienić, należy je przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Upieczone wyciągnąć i odstawić do wystudzenia.

Przepisy z tych kategorii

Chleb dyniowy
1

Chleb dyniowy

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Podłużne bułeczki dyniowe

Podłużne bułeczki dyniowe

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Dyniowy chleb kanapkowy

Dyniowy chleb kanapkowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Zakręcony chleb dyniowy
1

Zakręcony chleb dyniowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Zakręcony chleb dyniowy
2

Zakręcony chleb dyniowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Jesienny chleb. Październikowa piekarnia
2

Jesienny chleb. Październikowa…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit