Bułeczki dyniowe z czarnym sezamem
Dyniowe bułeczki z czarnym sezamem idealne na śniadanie i nie tylko. Dodatek puree z dyni cudnie barwi bułeczki i czyni je zdrowszymi, ponieważ dynia wszystkiego ma dużo: minerałów, witamin, antyoksydantów i błonnika. Jedyne czego ma mało - to kalorii - pewnie dlatego bardzo polecana przez dietetyków. Puree dyniowe najlepiej przygotować na bazie dynii upieczonej w piekarniku, bo w tej postaci jej smak staje się bardziej skoncentrowany i głębszy. Bułeczki choć upieczone z dodatkiem mąki pełnoziarnistej są wyjątkowo puszyste i deklikatnie słodkie dzięki dodatkowi dyniowego puree. Idealne z domowym dżemem, ale smaczne także z wytrawnymi dodatkami.
Składniki:
400 g mąki orkiszowej
(300 g jasnej 630 i 100 g pełnoziarnistej)
200 g puree z dynii
220 g mleka pół na pół z wodą
1 łyżka miodu
1 łyżeczka kardamonu
1 płaska łyżeczka soli
dodatkowo:
2 łyżki czarnego sezamu
1 żółtko+ 2 łyżki mleka
Wykonanie:
- przygotować puree z dynii, z przepisu tutaj
- wszystkie składniki umieścić w misie robota i hakiem zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podwoi objętość
- wyrośnięte ciasto wyrzucić na blat podsypany mąką i zagnieść ponownie. Odciąć z ciasta 12 równych kawałków i uformować bułeczki. Uformowane ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i pozostwić do napuszenia
- wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać czarnym sezamem, makiem, czarnuszką - czym lubisz
- piec w 200`C 16-18 minut. Studzić na kratce