Bułeczki dynie

Zdjęcie - Bułeczki dynie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na powitanie jesieni proponuję bułeczki dynie. Mięciutkie, delikatne i bardzo puszyste, po prostu wyśmienite. Kolorek bułeczek rozweseli pochmurne, szare jesienne dni, a i kształt wywoła uśmiech na niejednej buzi.
Wcześniej już prezentowałam bułeczki dyniowe z czarnym sezamem (przepis tutaj).
Dzisiejsze bułeczki dynie są bardzo proste do przygotowania, wystarczy tylko ponacinać boki, a podczas pieczenia małe dynie uformują się same. Forma bułeczek kusiła mnie od dawna, bo nie raz widziałam je w necie i nareszcie je upiekłam i to nawet 2 razy z rzędu.
Pyszne zarówno ze słodkimi jak i z wytrawnymi dodatkami. Polecam!

Składniki:
Zdjęcie - Bułeczki dynie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
350 g mąki orkiszowej jasnej
120 g puree z dynii
100 ml mleka
40 g masła
1 jajko M
25 g drożdży
1 łyżka miodu
1-2 łyżeczki soli
Zdjęcie - Bułeczki dynie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
dodatkowo:
orzechy włoskie na "ogonki"
żółtko+2 łyżki mleka do posmarowania

Wykonanie:

  • puree z dynii przygotować wg tego przepisu
  • mleko delikatnie podgrzać w garnuszku. Dwie łyżki odjąć i rozmieszać z drożdżami do upłynnienia w osobnym kubku. Do ciepłego mleka wkroić plasterki masła
  • do misy robota odważyć mąkę, dodać dyniowe pure, jajko, mleko z masłem i rozpuszczone drożdże. Wymieszać hakiem na gładkie ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, następnie podzielić na 10 kawałków odważając po około 65 g na bułeczkę. Uformować kulki, układać na stolnicy posypanej mąką. Przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do napuszenia
  • wyrośnięte bułeczki naciąć z boku w 8 miejscach pozostawiając nie nacięty środek i odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie polecam nacinać bułeczek zbyt głęboko, bo się "rozjadą", nie wyrosną i będą płaskie. Bułeczki posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem, a w środku każdej bułki ufiksować ćwiartkę orzecha włoskiego
  • piec w 180*C około 25 minut do zrumienienia
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Bułeczki dynie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Galaretkowiec na herbatnikach
3

Galaretkowiec na herbatnikach

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tęczowe galaretki
1

Tęczowe galaretki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sówki z wafli ryżowych (dla dzieci)
1

Sówki z wafli ryżowych (dla dz…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Babeczki owieczki
2

Babeczki owieczki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasteczka wielkanocne – „Owieczki”
1

Ciasteczka wielkanocne – „Owie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Rodzina Rudolfów czyli świąteczne brownie
1

Rodzina Rudolfów czyli świątec…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Przepisy z tych kategorii

Chleb z ziołami na zakwasie
1

Chleb z ziołami na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bagietki bez zagniatania
2

Bagietki bez zagniatania

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb z garnka (na podmłodzie)
1

Chleb z garnka (na podmłodzie)

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebki naan
1

Chlebki naan

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Orkiszowy chleb z garnka
2

Orkiszowy chleb z garnka

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chlebek cukiniowy ze szparagami
1

Chlebek cukiniowy ze szparagam…

Kasia Kasia
Pełny talerz