Bułeczki dynie

Zdjęcie - Bułeczki dynie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na powitanie jesieni proponuję bułeczki dynie. Mięciutkie, delikatne i bardzo puszyste, po prostu wyśmienite. Kolorek bułeczek rozweseli pochmurne, szare jesienne dni, a i kształt wywoła uśmiech na niejednej buzi.
Wcześniej już prezentowałam bułeczki dyniowe z czarnym sezamem (przepis tutaj).
Dzisiejsze bułeczki dynie są bardzo proste do przygotowania, wystarczy tylko ponacinać boki, a podczas pieczenia małe dynie uformują się same. Forma bułeczek kusiła mnie od dawna, bo nie raz widziałam je w necie i nareszcie je upiekłam i to nawet 2 razy z rzędu.
Pyszne zarówno ze słodkimi jak i z wytrawnymi dodatkami. Polecam!

Składniki:
Zdjęcie - Bułeczki dynie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
350 g mąki orkiszowej jasnej
120 g puree z dynii
100 ml mleka
40 g masła
1 jajko M
25 g drożdży
1 łyżka miodu
1-2 łyżeczki soli
Zdjęcie - Bułeczki dynie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
dodatkowo:
orzechy włoskie na "ogonki"
żółtko+2 łyżki mleka do posmarowania

Wykonanie:

  • puree z dynii przygotować wg tego przepisu
  • mleko delikatnie podgrzać w garnuszku. Dwie łyżki odjąć i rozmieszać z drożdżami do upłynnienia w osobnym kubku. Do ciepłego mleka wkroić plasterki masła
  • do misy robota odważyć mąkę, dodać dyniowe pure, jajko, mleko z masłem i rozpuszczone drożdże. Wymieszać hakiem na gładkie ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, następnie podzielić na 10 kawałków odważając po około 65 g na bułeczkę. Uformować kulki, układać na stolnicy posypanej mąką. Przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do napuszenia
  • wyrośnięte bułeczki naciąć z boku w 8 miejscach pozostawiając nie nacięty środek i odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie polecam nacinać bułeczek zbyt głęboko, bo się "rozjadą", nie wyrosną i będą płaskie. Bułeczki posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem, a w środku każdej bułki ufiksować ćwiartkę orzecha włoskiego
  • piec w 180*C około 25 minut do zrumienienia
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Bułeczki dynie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Jesienne budda bowl z batatami

Jesienne budda bowl z batatami

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Szarlotka pełnoziarnista z dynią - fit

Szarlotka pełnoziarnista z dyn…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Dyniowe rollsy cynamonowo-czekoladowe
1

Dyniowe rollsy cynamonowo-czek…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka ze stekiem, dynią piżmową i kozim serem

Sałatka ze stekiem, dynią piżm…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Ciasto dyniowe znakomite. Proste, bez miksera. Wege

Ciasto dyniowe znakomite. Pros…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Naleśniki z dyniowym kremem orzechowym z ciecierzycą
1

Naleśniki z dyniowym kremem or…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Przepisy z tych kategorii

Kuchnia dla zabieganych: Farfalle z brokułami i anchois

Kuchnia dla zabieganych: Farfa…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Sałatka z rzodkwi japońskiej, sałaty i fety

Sałatka z rzodkwi japońskiej,…

figmara figmara
figowe smaki

Pasta z wędzonej makreli
1

Pasta z wędzonej makreli

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Racuchy z marchewki

Racuchy z marchewki

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zrazy mielone z kapustą

Zrazy mielone z kapustą

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Zupa z ciecierzycy, pora i szpinaku

Zupa z ciecierzycy, pora i szp…

figmara figmara
figowe smaki