Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

Zdjęcie - Bułeczki drożdżowe ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Domowe, drożdżowe i niesamowicie smaczne okrągłe bułeczki ze sliwkami na koniec lata. Bo własnie przed końcem lata najlepsze są dojrzałe sliwki odmiany renklody Althana, które najbardziej smakują i pasują do moich bułeczek. Idealnie się wpasują w sam srodek bułeczki, wystarczy przekroić na połowę, wyjąć pestkę i sciąć brzuszek i mamy wspaniałe bułeczki drożdżowe ze śliwkami.

Lubię te bułeczki, szczególnie za słodko-kwasny smak sliwek z nutą korzenną, doskonała odmiana deserowa do ciast.

Składniki na bułeczki drożdżowe ze śliwkami:

ok. 20 szt:

600 g mąki tortowej

45 g swieżych drożdży lub 8 g suszonych

1/4 szklanki cukru drobnego

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 jajko

2 żółtka

280-300 ml letniego mleka

1/4 łyżeczka soli

80 g miękkiego lub rozpuszczonego masła

10 szt. sliwek renklody Althana

cukier i cynamon do posypania

jajko do posmarowania

Składniki na kruszonkę:

60 g mąki pszennej

40 g zimnego masła

20 g cukru białego

Wszystkie składniki rozetrzeć do otrzymania kruszonki.

Zdjęcie - Bułeczki drożdżowe ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie bułeczek drożdżowych ze śliwkami:

Drożdże swieże pokruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru, wymieszać.

Drożdże suche wymieszać z mąką.

Wlać szklankę mleka i wymieszać do rozpuszczenia drożdży.

Następnie dodać przesianą mąkę, cukry utrzeć z żółtkami i jajkiem, dodać do mąki oraz sól.

Wymieszać i wyrobić ciasto ręcznie lub maszynowo dodając po trochę masła i pozostałego mleka. Wyrabiać ciasto przez ok 5 minut, tak aby odchodziło od ręki.

Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć sciereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrosnięcia.

Po tym czasie, krótko jeszcze raz wyrobić, przełożyć ciasto na blat podsypując mąką i rozwałkować lub rozciągnąć na placek o grubosci ok. 2,5 cm.

Wykrawać okrągłe placuszki, srodki wyciskać dnem szklanki.

W srodek układać połówki sliwek, sciąć brzuszki i docisnąć, posypać odrobiną cukru i cynamonu.

Bułeczki ułożyć na papierze do pieczenia zachowując odstępy.

Odstawić pod przykryciem do wyrosnięcia na ok. 20-30 minut.

Przed pieczeniem posmarować obrzeża bułeczek roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.

Piec w nagrzanym piekarniku w 200'C przez 20-25 minut lub do zarumienienia.

Bułeczki drożdżowe ze sliwkami najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Zdjęcie - Bułeczki drożdżowe ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Kategorie przepisów