Bułeczki drożdżowe ze śliwkami
Domowe, drożdżowe i niesamowicie smaczne okrągłe bułeczki ze sliwkami na koniec lata. Bo własnie przed końcem lata najlepsze są dojrzałe sliwki odmiany renklody Althana, które najbardziej smakują i pasują do moich bułeczek. Idealnie się wpasują w sam srodek bułeczki, wystarczy przekroić na połowę, wyjąć pestkę i sciąć brzuszek i mamy wspaniałe bułeczki drożdżowe ze śliwkami.
Lubię te bułeczki, szczególnie za słodko-kwasny smak sliwek z nutą korzenną, doskonała odmiana deserowa do ciast.
Składniki na bułeczki drożdżowe ze śliwkami:
ok. 20 szt:
600 g mąki tortowej
45 g swieżych drożdży lub 8 g suszonych
1/4 szklanki cukru drobnego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko
2 żółtka
280-300 ml letniego mleka
1/4 łyżeczka soli
80 g miękkiego lub rozpuszczonego masła
10 szt. sliwek renklody Althana
cukier i cynamon do posypania
jajko do posmarowania
Składniki na kruszonkę:
60 g mąki pszennej
40 g zimnego masła
20 g cukru białego
Wszystkie składniki rozetrzeć do otrzymania kruszonki.
Przygotowanie bułeczek drożdżowych ze śliwkami:
Drożdże swieże pokruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru, wymieszać.
Drożdże suche wymieszać z mąką.
Wlać szklankę mleka i wymieszać do rozpuszczenia drożdży.
Następnie dodać przesianą mąkę, cukry utrzeć z żółtkami i jajkiem, dodać do mąki oraz sól.
Wymieszać i wyrobić ciasto ręcznie lub maszynowo dodając po trochę masła i pozostałego mleka. Wyrabiać ciasto przez ok 5 minut, tak aby odchodziło od ręki.
Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć sciereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrosnięcia.
Po tym czasie, krótko jeszcze raz wyrobić, przełożyć ciasto na blat podsypując mąką i rozwałkować lub rozciągnąć na placek o grubosci ok. 2,5 cm.
Wykrawać okrągłe placuszki, srodki wyciskać dnem szklanki.
W srodek układać połówki sliwek, sciąć brzuszki i docisnąć, posypać odrobiną cukru i cynamonu.
Bułeczki ułożyć na papierze do pieczenia zachowując odstępy.
Odstawić pod przykryciem do wyrosnięcia na ok. 20-30 minut.
Przed pieczeniem posmarować obrzeża bułeczek roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku w 200'C przez 20-25 minut lub do zarumienienia.
Bułeczki drożdżowe ze sliwkami najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Smacznego !