Bułeczki drożdżowe z budyniem

Zdjęcie - Bułeczki drożdżowe z budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pyszne, mięciutkie z aksamitnym nadzieniem budyniowym - to dzisiejsze bułeczki drożdżowe.
Idealne na drugie śniadanie lub na podwieczorek do kawy.
Budyń to idealne nadzienie zimowych drożdżówek, smaczniejszego nie znajdziesz. Rozchodza się w oka mgnieniu.
Bułeczki są łatwe do przygotowania, ciasto idealne do współpracy. Zdrowsze podwójnie, bo z mąki orkiszowej i z dodatkiem mąki pełnoziarnistej.

Zdjęcie - Bułeczki drożdżowe z budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na ciasto:
420 g mąki orkiszowej (300 g jasnej+120 g pełnoziarnistej)
180 ml mleka
1 jajko+1 żółtko
50 g masła
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki soli
30 g drożdży
Nadzienie budyniowe:
1 budyń na 500 ml mleka
2 łyżki ksylitolu/cukru
350 ml mleka
1 łyżka masła
Kruszonka:
80 g mąki orkiszowej (60 g jasnej+20 pełnoziarnistej)
2 łyżki ksylitolu
Zdjęcie - Bułeczki drożdżowe z budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami3 łyżki wiórków kokosowych
40 g masła
1-2 łyżki wody - opcjonalnie

Wykonanie:

  • w 2 łyżkach mleka rozpuścić drożdże. Pozostałe mleko z masłem pokrojonym na kawełeczki zagrzać w rondelku. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść hakiem lśniące, jednolite ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • z podanych składników zagnieść kruszonkę. Owinąć w folię i schować do lodówki
  • w kubeczku rozmieszać proszek budyniowy z częścią mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wmieszać rozmieszany proszek i mieszać trzepaczką balonową, aż budyń zacznie bulgotać. Na koniec wmieszać łyżkę masła. Budyń przykryć folią spożywczą tak, by folia stykała się z budyniem. Ma to zabobiec powstaniu kożucha
  • ciasto wyjąć z misy, jeszcze raz zagnieść, odgazować, następnie podzielić na 10 kawałków. Uformować kulki, rozpłaszczyć i pozostawić do powtórnego wyrośnięcia
  • w każdej bułeczce zrobić miejsce na budyń uciskając dnem szklnanki środek bułeczki do samego dna. Środek wypełnić budyniem. Rant bułek posmarować mlekiem. Posypać bułeczki przygotowaną kruszonką
  • piec w 180`C 20-25 minut, do zrumienienia
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Bułeczki drożdżowe z budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Rurki z kremem ajerkoniakowym

Rurki z kremem ajerkoniakowym

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Gofry
6

Gofry

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Wafle z mlekiem w proszku i bakaliami
2

Wafle z mlekiem w proszku i ba…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Gofry na maślance
2

Gofry na maślance

Beti Beti
kruche babeczki

Babeczki z kawałkami czekolady
1

Babeczki z kawałkami czekolady

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zawijaski pomarańczowe z cynamonem
1

Zawijaski pomarańczowe z cynam…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Gofry na maślance
2

Gofry na maślance

Beti Beti
kruche babeczki

Dobry chleb z suszonymi pomidorami
1

Dobry chleb z suszonymi pomido…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chleb owsiankowy na zakwasie
1

Chleb owsiankowy na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Babeczki z kawałkami czekolady
1

Babeczki z kawałkami czekolady

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Bagietki
1

Bagietki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zawijaski pomarańczowe z cynamonem
1

Zawijaski pomarańczowe z cynam…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku