Bułeczki drożdżowe z budyniem

Zdjęcie - Bułeczki drożdżowe z budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pyszne, mięciutkie z aksamitnym nadzieniem budyniowym - to dzisiejsze bułeczki drożdżowe.
Idealne na drugie śniadanie lub na podwieczorek do kawy.
Budyń to idealne nadzienie zimowych drożdżówek, smaczniejszego nie znajdziesz. Rozchodza się w oka mgnieniu.
Bułeczki są łatwe do przygotowania, ciasto idealne do współpracy. Zdrowsze podwójnie, bo z mąki orkiszowej i z dodatkiem mąki pełnoziarnistej.

Zdjęcie - Bułeczki drożdżowe z budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na ciasto:
420 g mąki orkiszowej (300 g jasnej+120 g pełnoziarnistej)
180 ml mleka
1 jajko+1 żółtko
50 g masła
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki soli
30 g drożdży
Nadzienie budyniowe:
1 budyń na 500 ml mleka
2 łyżki ksylitolu/cukru
350 ml mleka
1 łyżka masła
Kruszonka:
80 g mąki orkiszowej (60 g jasnej+20 pełnoziarnistej)
2 łyżki ksylitolu
Zdjęcie - Bułeczki drożdżowe z budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami3 łyżki wiórków kokosowych
40 g masła
1-2 łyżki wody - opcjonalnie

Wykonanie:

  • w 2 łyżkach mleka rozpuścić drożdże. Pozostałe mleko z masłem pokrojonym na kawełeczki zagrzać w rondelku. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść hakiem lśniące, jednolite ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • z podanych składników zagnieść kruszonkę. Owinąć w folię i schować do lodówki
  • w kubeczku rozmieszać proszek budyniowy z częścią mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wmieszać rozmieszany proszek i mieszać trzepaczką balonową, aż budyń zacznie bulgotać. Na koniec wmieszać łyżkę masła. Budyń przykryć folią spożywczą tak, by folia stykała się z budyniem. Ma to zabobiec powstaniu kożucha
  • ciasto wyjąć z misy, jeszcze raz zagnieść, odgazować, następnie podzielić na 10 kawałków. Uformować kulki, rozpłaszczyć i pozostawić do powtórnego wyrośnięcia
  • w każdej bułeczce zrobić miejsce na budyń uciskając dnem szklnanki środek bułeczki do samego dna. Środek wypełnić budyniem. Rant bułek posmarować mlekiem. Posypać bułeczki przygotowaną kruszonką
  • piec w 180`C 20-25 minut, do zrumienienia
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Bułeczki drożdżowe z budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowe babeczki z miodem i pomarańczą

Czekoladowe babeczki z miodem…

montka montka
cukierenka

Rogaliki drożdżowe z jabłkiem i cynamonem
2

Rogaliki drożdżowe z jabłkiem…

Beti Beti
kruche babeczki

Pieczona owsianka z wiśniami i ziarnami słonecznika

Pieczona owsianka z wiśniami i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Muffiny na kefirze z jabłkami i orzechami
1

Muffiny na kefirze z jabłkami…

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka z pieczonymi warzywami i kaszą

Sałatka z pieczonymi warzywami…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Proste ciasteczka ze śliwkami
1

Proste ciasteczka ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką
4

Ciasto z rabarbarem i migdałow…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kruche ciasto z dżemem jagodowym
1

Kruche ciasto z dżemem jagodow…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Orkiszowe ciasto z orzechami i jabłkami
1

Orkiszowe ciasto z orzechami i…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Gruszki z chrupiącą kołderką
1

Gruszki z chrupiącą kołderką

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Babka cafe latte
2

Babka cafe latte

Beti Beti
kruche babeczki

Muffinki z  toffi

Muffinki z toffi

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko