Bułeczki do burgerów
Dzisiaj propozycja dla miłośników burgerów, ale także kreatywnych kanapek. Oto delikatne bułeczki, które można zarówno serwować z burgerem mięsnym, jak i warzywnymi kotletami, czy po prostu ulubionymi dodatkami. Z wierzchu można je posypać np. sezamem, makiem, nasionami słonecznika, przyprawami, albo zostawić czyste bez dodatków. Z podanej porcji ulepiam 8 średnich bułeczek, ale możecie ciasto również podzielić na 4 części i upiec z tego większe buły.
Czas całkowity: 1 godz 57 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 350 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- jajko - 1 szt.
- masła - 30 g
- suszonych drożdży instant - 5 g
- cukru - 1 łyżka
- letniego mleka - 180 ml
- białko jajka (wierzch) - 1 szt.
- maku/sezamu/czarnuszki/nasion słonecznika/tymianku/innej posypki - 5 łyżek
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, cukier, jajko. W rondlu podgrzewamy mleko z masłem i czekamy aż się roztopi. Letnie mleko wlewamy do suchych składników i wyrabiamy ręcznie lub mikserem ciasto, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat i dzielimy na 8 części (wersja mniejsza) lub 4 części (duże bułki). Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę zbierając boki ciasta ku środkowi i kładąc bułeczkę złączeniem ku dołowi. Delikatnie je spłaszczamy.
4. Tak uformowane bułki układamy na blasze wyłożonej pergaminem w odstępach, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami np. makiem/sezamem/czarnuszką/nasionami słonecznika/tymiankiem/inną posypką. Bułeczki pieczemy przez ok. 17 minut metodą góra-dół, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą Pajdą.