Bułeczki czekoladowo – cynamonowe

Bułeczki czekoladowo – cynamonowe
Zdjęcie - Bułeczki czekoladowo – cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W zeszły weekend z przyczyń technicznych nie udało mi się wstawić postu z bułeczkami z przedziałkiem na wyznaczony czas..tym razem już się udało.Te bułeczki są także upieczone w ramach Wypiekania na śniadanie.Bułeczki czekoladowo – cynamonowe Erica Lanlarda z książki Czekolada.
Ja zrobiłam z połowy podanych składników i nie lukrowałam bułeczek po upieczeniu, no i zagapiłam się i ciut za mocno się przypiekły.
  • 0,5 l ciepłego mleka
  • 15 dkg drobnego cukru trzcinowego
  • 40 g świeżych drożdży
  • 20 dkg stopionego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 jaja
  • 1 kg mąki pszennej
nadzienie:
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 100 g stopionego i wystudzonego masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 3 łyżki cynamonu
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać [ drożdże można rozrobić z cukrem i wodą i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia, ale ja ostatnio wszystko razem mieszam i zagniatam i tez jest ok. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.W międzyczasie przygotować nadzienie.Czekoladę zetrzeć na tarce, dodać stopione i przestudzone masło, cukier i cynamon.Wszystko razem wymieszać.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta ,posmarować masą i zwinąć w roladę .Pokroić plastry i układać na blaszkę zostawiając odstępy. Odstawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować mlekiem, żeby ładnie się zrumieniły.Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-30 minut.
Zdjęcie - Bułeczki czekoladowo – cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bułeczki czekoladowo – cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bułeczki czekoladowo – cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułeczki czekoladowo – cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bułeczki czekoladowo – cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów