Bułeczki ćwikłowe
W okresie wielkanocnym na pewno w wielu Waszych lodówkach można znaleźć ćwikłę, czyli tradycyjne tarte buraki wzbogacone o chrzan. Świetnie pasują szczególnie jako dodatek do mięs i pasztetów, ale także na chlebie. Zainspirowana tym ostatnim połączeniem postanowiłam dodać ćwikłę do ciasta na bułeczki.
Wyszły z tego różowe i smakowite bułeczki, ciekawe jakby się sprawdziły na świątecznym stole
Bułeczki ćwikłowe Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 45 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 2 godz. Porcje: 6 Składniki
- 450 g mąki pszennej typ 650
- 5 g suszonych drożdży instant
- 120 g ćwikły (tartych buraków z chrzanem)
- 1,5 łyżeczki soli
- 220 ml letniej wody
- Mąkę wsypujemy do misy, oddajemy ćwikłę, sól, drożdże. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy powoli ciasto przez 5 minut, do dokładnego połączenia składników.
- Ciasto zostawiamy w misie i przykrywamy na godzinę, stawiamy w ciepłym miejscu.
- Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 części, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Kładziemy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30-40 minut w ciepłym miejscu.
- Bułeczki przed włożeniem do pieca możemy dodatkowo naciąć. Wkładamy je do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 190 stopniach.
- Upieczone bułeczki studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.