Bułeczki ćwikłowe

Bułeczki ćwikłowe

Zdjęcie - Bułeczki ćwikłowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W okresie wielkanocnym na pewno w wielu Waszych lodówkach można znaleźć ćwikłę, czyli tradycyjne tarte buraki wzbogacone o chrzan. Świetnie pasują szczególnie jako dodatek do mięs i pasztetów, ale także na chlebie. Zainspirowana tym ostatnim połączeniem postanowiłam dodać ćwikłę do ciasta na bułeczki.

Wyszły z tego różowe i smakowite bułeczki, ciekawe jakby się sprawdziły na świątecznym stole

Zdjęcie - Bułeczki ćwikłowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki ćwikłowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki ćwikłowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki ćwikłowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki ćwikłowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bułeczki ćwikłowe Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 45 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 2 godz. Porcje: 6 Składniki

  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 5 g suszonych drożdży instant
  • 120 g ćwikły (tartych buraków z chrzanem)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 220 ml letniej wody
Przepis
  1. Mąkę wsypujemy do misy, oddajemy ćwikłę, sól, drożdże. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy powoli ciasto przez 5 minut, do dokładnego połączenia składników.
  2. Ciasto zostawiamy w misie i przykrywamy na godzinę, stawiamy w ciepłym miejscu.
  3. Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 części, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Kładziemy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30-40 minut w ciepłym miejscu.
  4. Bułeczki przed włożeniem do pieca możemy dodatkowo naciąć. Wkładamy je do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 190 stopniach.
  5. Upieczone bułeczki studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.

Kategorie przepisów