Bułeczki cebulowe
Zapach smażonej cebulki uwielbiam od najmłodszych lat. Już w przedszkolu ciągnęło mnie do gotowania, a jak tylko czułam unoszący się w domu przyjaciółki zapach cebuli z patelni, prędko biegłam do kuchni. Jej tata był specjalistą w smażonej cebuli, podawał ją do mięs, a czasem po prostu do chleba.
Smak kojarzący mi się z dzieciństwem postanowiłam odtworzyć piekąc domowe bułeczki. Do ciasta dodałam smażoną cebulę. Już w trakcie pieczenia bułek, w kuchni unosił się cudowny zapach. Dlatego nie czekałam aż bułeczki ostygną. Zaraz po wyjęciu z piekarnika postanowiłam je szybko sfotografować, aby móc szybko cieszyć się ich smakiem
5.0 z 1 ocen Bułeczki cebulowe Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godzina 40 minut Czas pieczenia: 15 minut Całkowity czas: 1 godzina 55 minut Porcje: 6-8 Składniki- 400 g pszennej mąki typ 650
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 280-300 ml letniej wody
- 2 cebule
- 2 łyżki masła lub oliwy
- szczypta soli, świeżo mielony pieprz
- Cebule siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z masłem lub oliwą. Po kilku minutach, gdy cebulka się zarumieni, przyprawiamy ją solą i pieprzem do smaku.
- Do misy przesiewamy mąkę i mieszamy ją z pozostałymi składnikami, czyli drożdżami, cukrem i solą. Dodajemy podsmażoną cebulkę i zaczynamy wlewać powoli wodę wyrabiając ciasto i kontrolując jego konsystencję. Ciasto powinno po kilku minutach osiągnąć formę elastyczną, zostawiamy je wtedy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu.
- Po godzinie wykładamy ciasto na podsypany mąką blat. Ciasto dzielimy na 6-8 części, każdą z nich formujemy na okrągłą bułeczkę i kładziemy złączeniem ku dołowi na blaszce wyłożonej pergaminem. Jeśli przy formowaniu ciasto przykleja się do rąk, warto podsypać je odrobiną mąki.
- Uformowane bułeczki przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
- Wyrośnięte bułki wkładamy na blaszce do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach ok. 15 minut.
- Zarumienione i upieczone bułeczki wyciągamy z pieca i przekładamy na kuchenną kratkę do ostudzenia.