Bułeczki Caprese
Każdy kto chociaż trochę przyjaźni się z kuchnią włoską na pewno miał już do czynienia z najprostszą, a przy tym najsmaczniejszą sałatką Caprese. Dla niewtajemniczonych to plastry pomidorów przekładane mozzarellą i listkami mięty. Całość skropiona delikatnie oliwą lub octem balsamicznych, czasem także z czosnkiem.
Jak widać kilka prostych dodatków w odpowiedniej konfiguracji potrafi smakować bosko i właśnie ten smak, ale w wersji na ciepło postanowiłam odtworzyć piekąc bułeczki Caprese ?
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 400 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 1 łyżka
- suszonych drożdży instant - 5 g
- letniej wody - 250 ml
- pomidorków koktajlowych - 100 g
- mozzarelli - 100 g
- liście bazylii - 8
Potrzebne narzędzia:
- ściereczka
- misa
- waga kuchenna
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, oliwę. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne.
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
3. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Umieszczamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
4. W wyrośniętych bułeczkach robimy delikatnie wgłębienia przy pomocy dna szklanki. Umieszczamy przepołowione pomidorki koktajlowe.
5. Bułeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni. Pieczemy je przez 10 minut. Następnie umieszczamy kawałki mozzarelli i pieczemy jeszcze 7 minut. Upieczone bułeczki dekorujemy listkami bazylii.
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą Lekko Soloną.