Bułeczki - bez laktozy
Ostatnio częstowałam Was pysznymi bułeczkami z suszonymi pomidorami … kiedyś z serem … a jeszcze wcześniej z pesto.
Dziś mam dla Was golaski!
Takie puste , bez dodatków …. które są świetnym pomysłem na śniadanie czy też przekąskę w pracy.
Z szynką , serem żółtym , pieczonym kurczakiem czy też soczystym pomidorkiem – zawsze smakują fenomenalnie!
UWAGA!
Przepis bez laktozy!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 225 g
* mąka kukurydziana – 110 g
* suszone drożdże – 4 g
* sól – 1 łyżeczka
* ciepła woda – 200 ml
* oliwa z oliwek – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Do miski przesiewamy mąkę pszenną z mąką kukurydzianą i suszonymi drożdżami.
W drugim naczyniu rozpuszczamy w ciepłej wodzie sól i dolewamy oliwę.
Całość przelewamy do mąk i dokładnie mieszamy.
Na posypanym mąką blacie wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut.
Dzielimy na ok. 8 części i wyrabiamy bułeczki.
Układamy na natłuszczonej blasze, posypujemy przez sitko odrobiną mąki kukurydzianej i odstawiamy na ok. 45 minut w ciepłe miejsce.
Bułeczki powinny podwoić objętość.
Po tym czasie wkładamy d rozgrzanego na 220C piekarnika na ok. 8-9 minut.
Smacznego!