Budyń karmelowy z płatkami migdałów

Budyń – przysmak z dzieciństwa mojego pokolenia. Taki podwieczorek to było coś, za czym tęsknię do tej pory. Ciepły deser mleczny z kostkami zatopionej czekolady wewnątrz budyniu. Muszę przyznać że karmelowa wersja domowego budyniu była moją ulubioną. Tak łatwo ją przyrządzić, wystarczy jedynie skarmelizować cukier na patelni – właśnie w ten sposób powstanie płynny karmel, który nada smak budyniowi.

Zdjęcie - Budyń karmelowy z płatkami migdałów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość: 4 porcje
Przygotowanie: 5 min.
Gotowanie: 15 min.
Kalorie: 160 kcal

Domowy budyń karmelowy z prawdziwym domowym karmelem. Dla zwiększenia rozkoszy kostki karmelowej czekolady Wedla i płatki migdałowe.

Składniki:
  • BUDYŃ KARMELOWY
  • 500 ml mleka

  • 1/2 łyżki masła

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 żółtko

  • 3 łyżki zwykłego cukru

  • PONADTO
  • 3 łyżki płatków migdałowych

  • kilka kostek czekolady karmelowej od Wedla

Sposób przygotowania:
  • Do rondelka wlej 350 ml mleka, dodaj pół łyżki masła, ustaw na palniku i na niewielkiej mocy ognia doprowadź do zagotowania.
  • W między czasie pozostałą ilość mleka, czyli 150 ml dokładnie rozmieszaj z obiema mąkami i żółtkiem. Najlepiej jeśli użyjesz do tego celu rózgi kuchennej lub miksera elektrycznego. Mieszanina musi być gładka, pozbawiona grudek.
  • Na malutką patelnię wsyp 3 łyżki cukru i podgrzewaj na minimalnej mocy palnika, aż cukier się upłynni i lekko skarmelizuje. Pod żadnym pozorem nie mieszaj cukru łyżką, gdyż to najprostsza droga do przypalenia karmelu. Pozwól mu samemu rozpuścić się i lekko zbrązowieć.
  • Gdy mleko w rondelku zacznie wrzeć i lekko unosić się ku górze garnuszka, wlej do niego płynny karmel oraz mieszankę mleka z mąkami i żółtkiem. Energicznie mieszając rózgą kuchenną podgrzewaj jeszcze kolejne 2 – 3 minut, aż budyń się zagęści.
  • Na koniec karmelowy budyń rozlej do miseczek. Do gorącego budyniu włóż kostki karmelowej czekolady, która przyjemnie rozpuści się od ciepła. Na koniec posyp płatkami migdałów.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Kategorie przepisów

Podobne przepisy