Budyń domowy

Przepis na błyskawiczny budyń domowy, który w 5 minut możecie przygotować sami we własnym domu i nie chodzi tutaj o ugotowanie kupnego budyniu! Mam na myśli przygotowanie własnej mieszanki budyniowej. Jest to bardzo prosty przepis składający się z kilku składników, jako że w składzie jest mleko w proszku, budyń można ugotować na wodzie, albo jeśli wolicie bardziej konkretny to na chudym mleku. Osobiście nie przepadam za budyniem, a właściwie to w ogóle go nie jem, ale niektóre z moich dzieci bardzo lubią ten słodki deser! Pokusiłam się o przygotowanie mieszanki na budyń domowy właściwie z jednego powodu, taki budyń był mi potrzebny do wypróbowania następnego przepisu, przepisu na ciasto rumowe rodem z wysp karaibskich. W przepisie na ciasto rumowe jednym ze składników jest właśnie taki budyń domowy, ale o cieście rumowym będzie w następnym wpisie. Jeśli chodzi o smak budyniu, to wszystkim bardzo smakował, mogę więc z czystym sercem polecić i Wam. Myślę, że taka domowa błyskawiczna wersja będzie lepsza i zdrowsza od tych dostępnych w sklepie. Mieszankę można przygotować w większej ilości i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do kilku miesięcy. Dzisiejsza wersja budyniu jest o smaku waniliowym z prawdziwymi ziarenkami wanilii, ale możecie kombinować z własnymi ulubionymi smakami.

Budyń domowy Zdjęcie - Budyń domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drukuj
Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 5 min Całkowity czas 15 min
Autor: Anna Typ dania: Desery

Ilość porcji: 4

Składniki Sucha mieszanka budyniowa

  • 80 g mleka w proszku
  • 90 g cukru
  • 40 g maki ziemniaczanej*
  • 60 g mąki z tapioki*
  • ½ łyżeczki soli
  • ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii
  • *mieszankę mąki ziemniaczanej z mąką z tapioki można zastąpić skrobią kukurydzianą, która jest biała, nie mylić więc z żółtą mąką kukurydzianą

Instrukcje

  1. Waszystkie składniki odmierzyć i wymieszać w misce tak, aby wszystkie składniki połączyły się
  2. Mieszankę przesypać do słoika lub zamykanego naczynia

Przygotowanie domowego budyniu

  1. 500 ml wody lub chudego mleka
  2. 65 g mieszanki budyniowej
  3. Do garnka odmierzyć 500 ml wody/mleka, odlać ½ szklanki wody/mleka resztę zagotować
  4. W szklance dokładnie wymieszać budyń tak, aby nie było grudek
  5. Kiedy woda/mleko zacznie wrzeć należy dolać mieszankę, zagotować ciągle mieszając, zdjąć z ognia rozlać do pucharków
  6. Budyń można podać z sosem owocowym lub świeżymi owocami
  7. Smacznego!

Zdjęcie - Budyń domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Budyń domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Przepis na gofry
1

Przepis na gofry

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Jabłka w cieście według prababci

Jabłka w cieście według prabab…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Kluski z serem – leniwe
1

Kluski z serem – leniwe

napiecyku napiecyku
napiecyku

Twarogowe knedle z truskawkami (bez ziemniaków)
1

Twarogowe knedle z truskawkami…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Knedle truskawkowe
1

Knedle truskawkowe

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Spaghetti z truskawkami, jogurtem i cynamonem :-)
1

Spaghetti z truskawkami, jogur…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Jaglane knedle z truskawkami

Jaglane knedle z truskawkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Gofry owsiane z truskawkami + film
1

Gofry owsiane z truskawkami +…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Placuszki serowe z jabłkami
4

Placuszki serowe z jabłkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Mini chałki śniadaniowe

Mini chałki śniadaniowe

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Wieniec na zakwasie z białym makiem i migdałami. Kwietniowa Piekarnia

Wieniec na zakwasie z białym m…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Urodzinowe placuszki dla dzieci
1

Urodzinowe placuszki dla dziec…

ilovebake ilovebake
I Love Bake