Budyń domowy

Przepis na błyskawiczny budyń domowy, który w 5 minut możecie przygotować sami we własnym domu i nie chodzi tutaj o ugotowanie kupnego budyniu! Mam na myśli przygotowanie własnej mieszanki budyniowej. Jest to bardzo prosty przepis składający się z kilku składników, jako że w składzie jest mleko w proszku, budyń można ugotować na wodzie, albo jeśli wolicie bardziej konkretny to na chudym mleku. Osobiście nie przepadam za budyniem, a właściwie to w ogóle go nie jem, ale niektóre z moich dzieci bardzo lubią ten słodki deser! Pokusiłam się o przygotowanie mieszanki na budyń domowy właściwie z jednego powodu, taki budyń był mi potrzebny do wypróbowania następnego przepisu, przepisu na ciasto rumowe rodem z wysp karaibskich. W przepisie na ciasto rumowe jednym ze składników jest właśnie taki budyń domowy, ale o cieście rumowym będzie w następnym wpisie. Jeśli chodzi o smak budyniu, to wszystkim bardzo smakował, mogę więc z czystym sercem polecić i Wam. Myślę, że taka domowa błyskawiczna wersja będzie lepsza i zdrowsza od tych dostępnych w sklepie. Mieszankę można przygotować w większej ilości i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do kilku miesięcy. Dzisiejsza wersja budyniu jest o smaku waniliowym z prawdziwymi ziarenkami wanilii, ale możecie kombinować z własnymi ulubionymi smakami.

Budyń domowy Zdjęcie - Budyń domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drukuj
Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 5 min Całkowity czas 15 min
Autor: Anna Typ dania: Desery

Ilość porcji: 4

Składniki Sucha mieszanka budyniowa

  • 80 g mleka w proszku
  • 90 g cukru
  • 40 g maki ziemniaczanej*
  • 60 g mąki z tapioki*
  • ½ łyżeczki soli
  • ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii
  • *mieszankę mąki ziemniaczanej z mąką z tapioki można zastąpić skrobią kukurydzianą, która jest biała, nie mylić więc z żółtą mąką kukurydzianą

Instrukcje

  1. Waszystkie składniki odmierzyć i wymieszać w misce tak, aby wszystkie składniki połączyły się
  2. Mieszankę przesypać do słoika lub zamykanego naczynia

Przygotowanie domowego budyniu

  1. 500 ml wody lub chudego mleka
  2. 65 g mieszanki budyniowej
  3. Do garnka odmierzyć 500 ml wody/mleka, odlać ½ szklanki wody/mleka resztę zagotować
  4. W szklance dokładnie wymieszać budyń tak, aby nie było grudek
  5. Kiedy woda/mleko zacznie wrzeć należy dolać mieszankę, zagotować ciągle mieszając, zdjąć z ognia rozlać do pucharków
  6. Budyń można podać z sosem owocowym lub świeżymi owocami
  7. Smacznego!

Zdjęcie - Budyń domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Budyń domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Snickers z daktyli i fasoli

Snickers z daktyli i fasoli

food² food²
Food Square

Jabłka w karmelu na Halloween
2

Jabłka w karmelu na Halloween

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Deser z kaszy jaglanej z gorzką czekoladą, masłem orzechowym i pomarańczą

Deser z kaszy jaglanej z gorzk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Mini torcik z musem malinowym
1

Mini torcik z musem malinowym

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Jabłka pod kokosową kruszonką
1

Jabłka pod kokosową kruszonką

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Karmelizowane gruszki pod owsianą kruszonką
1

Karmelizowane gruszki pod owsi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Deser z kaszy manny + film
3

Deser z kaszy manny + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Placuszki z jabłkami

Placuszki z jabłkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Knedle z brzoskwiniami

Knedle z brzoskwiniami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Naleśniki z dynią

Naleśniki z dynią

napiecyku napiecyku
napiecyku

Klopsiki z indyka gotowane na parze
1

Klopsiki z indyka gotowane na…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit