buchty wg Eli

Kolejne wspólne gotowanie. Tym razem przepis podała Ela. Razem z dziewczynami Elą, Kasią, Asią, Pauliną i Kasią piekłyśmy buchty. Przepis podaję za Elą a poniżej moje uwagi.

Buchty drożdżowe
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka ciepłego mleka
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 25 g masła + 2 łyżki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 80 ml wody

Zdjęcie - buchty wg Eli - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiMąkę przesiać przez sitko do miski. W misce zrobić zagłębienie i pokruszyć w nie drożdże. Wlać mleko, wymieszać z drożdżami, posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Dodać pozostałe składniki oprócz dwóch łyżek masła i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-40 minut do podwojenia objętości. Z ciasta uformować wałek i pokroić na 25 równych kawałków. 2 łyżki masła roztopić, wylać do naczynia do zapiekania. Z kawałków ciasta uformować kulki, obtaczać je w maśle i układać ciasno jedna przy drugiej w naczyniu do zapiekania. Pozostawić jeszcze na 15 minut w cieple do wyrośnięcia, następnie piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 przez ok 25 minut.

Moje uwagi: soli dałabym pół płaskiej łyżeczki, szczypta to troszkę za mało; ciasto podzieliłabym na 8 a nie 25 części - bo wychodzą bardzo malutkie; piekłabym albo 18 minut w 220 stopniach albo 30 w 190.

Buchty nadziałam borówkami amerykańskimi i oprószyłam cukrem pudrem.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy