Bucatini z awokado i tuńczykiem
Awokado jest niesamowite (jakby ktoś jeszcze tego nie wiedział;D). Smaczne, zdrowe i niezwykle uniwersalne. Ostatnio bardzo polubiłam makaron z sosem na bazie awokado i dzisiaj przedstawiam jego wersję z tuńczykiem i suszonymi pomidorami. Szybki obiad wcale nie musi być nudny czy niezdrowy. W jedyne 20 minut można ugotować pyszne bucatini (lub np. spaghetti) z kremowym, dobrze doprawionym sosem, uzupełnionym dodatkiem wyrazistego, soczystego tuńczyka i aromatycznych suszonych pomidorów. To danie, o którym warto pamiętać, bo świetnie nadaje się na czarną godzinę;) Ja przygotowywałam je już dwa razy, a niedługo pewnie jeszcze wypróbuję jego inną wersję.
Bucatini z awokado i tuńczykiem
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 ząbek czosnku
- duża szczypta soli i pieprzu
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 160g makaronu bucatini
- 1 puszka tuńczyka w zalewie
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów w płatkach
1) Awokado rozgnieść razem z sokiem z limonki, wyciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i ostrą papryką.
2) Ugotowany makaron odcedzić i przełożyć z powrotem do garnka.
3) Dodać awokado i tuńczyka, wymieszać, przełożyć na talerze i posypać suszonymi pomidorami.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 500 kcal