Bryndzové halušky

                        Nie ma to jak wspólne gotowanie! A gotowanie w 5 babek to już w ogóle rewelacja! Najpierw mailowe dogadywanie: co, jak, z czym i kiedy, a potem każda w swojej kuchni, ale jednak jakby razem, produkowałyśmy fantastyczne kluseczki z tradycyjnej kuchni słowackiej. To halušky czyli ziemniaczane kluseczki, u mnie w wersji z bryndzą i boczkiem - bryndzové halušky. Bardzo pyszne danie, sycące, aromatyczne. Warto było przeszukać połowę sklepów by znaleźć w końcu bryndzę ;). 

Dziękuję Wam kochane Babeczki: Alu, Anitko, Basiu i Moniś za pyszne, wspólne gotowanie.:* Mam nadzieję, że to kiedyś powtórzymy :).

Przepis i ciut więcej na temat dania znajdziecie na cudownym blogu Basi. 

Zdjęcie - Bryndzové halušky  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  

Składniki (około 4 porcje):

*750g obranych ziemniaków
*250g maki (pół na pół mąka pszenna i drobny grysik)
*duża szczypta soli
*250g bryndzy owczej
*250g boczku
*13 listków mięty (opcjonalnie, ja nie dodałam)
*kawałek oscypka (opcjonalnie)

Wykonanie:

Boczek pokroić w kosteczkę, zrumienić na patelni. Ziemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, bądź zmielić w maszynce do ziemniaków. Następnie posolić, dodać mąkę (gdy ziemniaki są bardzo wodniste, zlać odrobinę soku, ale nie za dużo, ciasto nie powinno byc zbyt twarde). Na lekko osolona gotującą się wodę przecierać halušky przy pomocy specjalnego sitka, bądź odcinać po kawałeczku ciasto umieszczone na drewnianej deseczce. Kluseczki wyławiać gdy wypłyną na powierzchnię. Gorące kluski wymieszać z bryndzą (i opcjonalnie z listkami mięty), polać skwarkami z boczku, posypać startym oscypkiem i podawać z kubkiem kwaśnego mleka. 

Smacznego :) 

Zdjęcie - Bryndzové halušky  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Zdjęcie - Bryndzové halušky  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Przepisy z tych kategorii

Jabłecznik z pianką i kruszonką

Jabłecznik z pianką i kruszonk…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Naleśniki z dyniowym kremem orzechowym z ciecierzycą

Naleśniki z dyniowym kremem or…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Ciasto dyniowe z lukrem pomarańczowym – puszyste i wilgotne!
2

Ciasto dyniowe z lukrem pomara…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasteczka imbirowe
2

Ciasteczka imbirowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Chleb cebulowy pieczony w garnku

Chleb cebulowy pieczony w garn…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Gryczane bezglutenowe podpłomyki

Gryczane bezglutenowe podpłomy…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą
2

Ciastka z masłem orzechowym i…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Chleb pszenno-żytni

Chleb pszenno-żytni

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Placek migdałowy z wiśniami

Placek migdałowy z wiśniami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Tarta orkiszowa z dynią i fetą
1

Tarta orkiszowa z dynią i fetą

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Clafoutis z jabłkami i cynamonem
1

Clafoutis z jabłkami i cynamon…

food² food²
Food Square

Pieczone pierożki drożdżowe z kabanosem, suszonym pomidorem, kukurydzą i mozzarellą

Pieczone pierożki drożdżowe z…

Beti Beti
kruche babeczki