Brunch Wielkanocny
Dziś następna propozycja, która sprawi, że tegoroczne święta wielkanocne będą inne niż zwykle. W końcu to nie wigilia, gdzie za każdym razem przygotowujemy te same potrawy... w Wielkanoc można eksperymentować, a jedyny obligatoryjny składnik to jaja...
W tej sałatce jaja oczywiście również będą. Będzie w niej również pewien tajemniczy element, na który póki co nie możecie jeszcze trafić w sklepach. Saszetka oleju rzepakowego z czosnkiem, to nowy produkt ZT Kruszwica, który na rynku pojawi się na przełomie kwietnia i maja - swoją drogą bardzo fajny pomysł... Trzeba więc będzie zastąpić go w te święta dwiema łyżkami oleju rzepakowego z wyciśniętym do nich ząbkiem czosnku... W tym przepisie jest jeszcze jedna ciekawostka. Jeśli kiedykolwiek mieliście problem z przygotowaniem jaja w ten sposób, żeby białko było ścięte, a żółtko ciągle płynne, to te problemy niniejszym się skończyły. Wystarczy, że zastosujecie się ściśle do procedury opisanej niżej i efekt za każdym razem będzie idealny.
For English version, roll down...
Potrzebne będzie:
- 2 jaja w temperaturze pokojowej
- kilka plastrów wędzonego boczku, usmażonego "na chrupko" na patelni grillowej
- kilka kromek chleba, posmarowanych tłuszczem ze smażenia boczku (najłatwiej pędzelkiem) i zrumienionych na patelni, a następnie pokrojonych w długie słupki
- awokado, pokrojone w plastry, posolone, popieprzone i skropione sokiem z cytryny
- cztery solidne garści sałaty roszponki
- jedna szalotka pokrojona w drobną kostkę
- łyżka czerwonego octu winnego
- saszetka (30 ml) oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z czosnkiem
- szczypta soli
- łyżeczka musztardy francuskiej
Przy garach: Aga Pstrykała: Aga Tekst: Tomasz
Easter brunch
You will need:
- 2 eggs, at room teperature
- bacon, sliced and fried
- bread, sliced, brushed with the bacon fat and fried
- avocado, sliced,salted, peppered, drizzled with lemon
- watercress
- 1 shallot, chopped
- 1 tablespoon red wine vinegar
- 2 tablespoon of oil
- pinch salt
- 1 teaspoon wholegrain mustard
Text Aga