Brukselka curry – szybka i smaczna
Brukselka curry to sposób na to warzywo, które się albo uwielbia, albo nienawidzi. Tak jest i było od zawsze. Podczas, gdy jedni się nią zajadali, drudzy wzdrygali się na samą myśl o niej. Ja od zawsze zaliczałam się do tej pierwszej frakcji i gdy tylko mama okazję, szukam nowych form podania tego warzywa. Oczywiście na tę podaną z bułką tartą podsmażoną na maśle zawsze jest miejsce w moim sercu…
Brukselka curry to mój nowy pomysł na szybką jarzynkę do obiadu lub tak jak ja ją preferuję, samodzielne danie do podania z ryżem. Jedzcie ją jak tylko chcecie, nie żałujcie sobie. Taka brukselka jest wyjątkowo smaczna i zdrowa, a zdrowia nam trzeba w ten zimowy czas.
Być może taka brukselka curry nie jest wybitnie świątecznym daniem, ale z pewnością znajdzie także swoje miejsce na stole w ten wyjątkowy czas. Nie będę namawiać do podawania jej na Wigilię, ale z pewnością świąteczny obiad z jej udziałem będzie wyborny. Ta nowa odsłona brukselki z pewnością niejednego zachęci do jej spróbowania, a być może także przekona do częstszego jej jedzenia. Pamiętam, że wielu z Was pisało, że jada brukselkę tylko w formie pieczonej. Ja zapewniam, że brukselka curry będzie drugą ulubioną formą podania tych maleńkich, zielonych skarbów.
Brukselka curry Szybki i aromatyczny dodatek warzywny do obiadu lub samodzielne danie. Najlepiej smakuje z ryżem.
Czas przygotowania: 5 minutes Czas gotowania: 15 minutes
Okazja: Kolacja, Lunch, Obiad
Rodzaj dania: Wegańśkie, Wegetariańskie
Słowa kluczowe: brukselka
Porcji: 4 porcje
Składniki
- 500 g brukselki
- 75 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm kawałek imbiru
- 1 szt papryczki zielonego chili lub mniej wg uznania
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 szt cytryny
- 1 łyżeczka liści curry
- 1 łyżeczka liści kaffiru
- sól i pieprz do smaku
- 45 ml oliwy lub oleju
Przygotowanie krok po kroku
- Cebulę i czosnek posiekaj w cienkie półtalarki.
- Oczyszczone brukselki pokrój w plasterki . Najlepiej zrobić to za pomocą robota kuchennego, co oszczędzi dużo czasu.
- Na rozgrzaną patelnię lub szeroki rondel wylej oliwę lub olej. Przesmaż na niej czosnek, posiekane chili i cebulę.
- Gdy warzywa zmiękną, dodaj wszystkie przyprawy poza solą i pieprzem i przesmaż aż zaczną intensywnie pachnieć. Uważaj, żeby nie spalić przypraw.
- Dodaj posiekaną brukselkę i przesmaż, aż liście lekko zwiotczeją. Podlej 1/2 szklanki wody i duś 10 minut.
- Dopraw brukselkę solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
- Podawaj z ryżem jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań głównych.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy Zobacz inne przepisy na dania z wykorzystaniem brukselki Brukselka curry – szybka i smacznaPappardelle z szynką parmeńską i brukselką – obiad na szybkoKasza jęczmienna z brukselką i kasztanamiIndyk z purée ziemniaczano-brukselkowym i orzechami w syropie z granataBrukselka z ciecierzycą i parmezanem