Brownies z truskawkami i marcepanem
Ostatnimi dniami pojawiały się u mnie ciasta z truskawkami. Wiem, że sezon truskawkowy właściwie dobiegł końca, ale takie brownies możecie upiec także z malinami, czereśniami albo wiśniami. Dlatego podaję przepis. Jest świetny, a brownie wychodzi wręcz idealne! Dodałam do ciasta kawałki pokrojonej masy marcepanowej, ponieważ nie miałam akurat białej czekolady. Bardzo polecam, pyszne.
Źródło ulubionego przepisu na brownie: Rapsberries and cream.
Składniki:
*150 g masła, w kawałkach
*200 g ciemnej czekolady, w kawałkach
*220 g drobnego cukru(1 szklanka)
*2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
*3 jajka
*75 g mąki(1/2 szklanki)
*75 g mąki ze środkiem spulchniającym (1/2 szklanki) lub mąki zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli
*100 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
*150 - 200 g truskawek
Wykonanie:
Piekarnik nastawić na 180 st C. Natłuścić kwadratową foremkę o bokach 19 cm i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło i ciemną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać z cukrem i ekstraktem wanilii, dodać roztrzepane jajka, mąki, białą czekoladę i truskawki. Wymieszać. Masę wyłożyć do przygotowanej foremki i piec ok 35 min.
Wystudzić w foremce, wyjąć i pokroić na kwadraty.
Smacznego :)