Brownie
W zeszłym tygodniu moja córka przyszła ze szkoły z informacją, że będzie piekła ciasto...Szok był duży, bo to Jej się nie zdarza. Ale myślę sobie: ok. I wiecie co, to było jedno z najlepszych ciast jakie jadłam. Jej koleżanka przyniosła, poczęstowała, no i dała przepis. Potem poszperałam, bo nigdy brownie nie robiłam i nie jadłam, że ten sam przepis wzbogacony orzechami podaje Agnieszka Kręglicka. Najfajniejsze jest to, dla zachęty, że robi się je błyskawicznie i piecze tylko 20 minut. Pewnie wykorzystam ten fakt w razie nalotu niespodziewanych gości. No i młodą do kuchni zagonię;-)
Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 1 kostka masła,
- 100 g mąki,
- 300 g cukru,
- 6 jajek.
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. Przestudzić. Jajka ubić, stopniowo dodając cukier i mąkę. Do masy wlewać powoli czekoladę.
Spód blachy wielkości 60x35 cm wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec 18 - 20 minut.