Brownie

Brownie
Brownie to zdecydowanie idealne ciasto dla czekoladoholików. Ciężkie, wilgotne i bardzo słodkie z pewnością zaspokoi oczekiwania każdego łasucha. Wygląd zdecydowanie nie należy do zalet tego ciasta, wyjdzie niskie i zakalcowate i takie ma być, ale nie oceniajmy tego co pyszne po tym jak się prezentuje, a w tym przypadku zdecydowanie nie prezentuje. Przepis z tych najprostszych, mało składników i nic nie można zepsuć. Na poprawę humoru, zdecydowanie polecam.

Zdjęcie - Brownie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na blaszkę 24x39cm):
  • 6 jajek
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 200g masła lub margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 50g obranych orzechów włoskich

Czekoladę pokruszyć i roztopić z masłem w kąpieli wodnej, mieszać do uzyskania gładkiej masy, ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i ostudzoną masę czekoladową, zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do ciasta, wymieszać. Orzechy grubo posiekać, dodać do masy, zmieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem, piec 23-25min. w temp. 180ºC. Nie ma sensu sprawdzać stanu upieczenia patyczkiem, cały czas będzie wilgotne.

Kategorie przepisów