Brownie z waniliowym kremem
Nie to jak brownie, intensywnie czekoladowe, lekko ciągnące ciasto, tak łatwe przy tym w przygotowaniu.
Moje porcje wykrawałam na kształt serduszek, następnie zaś przełożyłam masą przygotowaną na bazie kremowego serka. Na wierzch odrobina stopionej czekolady i romantyczny deser gotowy!
Z porcji ciasta (w zależności od wielkości Waszych serduszek) otrzymacie ok. 7 podwójnych ciasteczek.
Używałam prostokątnej foremki ok. 25×25 cm.
Składniki- masło - 95 g
- ciemna czekolada - 95 g
- mąka pszenna - 45 g
- kakao ciemne - 20 g
- jajko - 2 szt
- cukier brązowy - 140 g
- sól - duża szczypta
- krem
- masło - 50 g, miękkie
- cukier puder - 2 łyżki
- naturalna esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki
- serek kremowy - 120 g (typu Philaphia)
Ciasto: masło i ciemną czekoladę rozpuść w garnuszku. Ostudź.
Jajka i cukier ubij mikserem, aż staną się puszyste. Wlej czekoladową masę, wymieszaj. Dodaj mąkę, kakao, sól i cukier, a następnie delikatnie połącz łyżką/silikonową szpatułką.
Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, piecz ok 15-20 minut w temp. 180 oC. Powinno być wilgotne i lekko ciągnące.
Krem: Miękkie masło zmiksuj z cukrem i wanilią, aż stanie się puszyste. Dodaj serek, dokładnie zmiksuj.
Z wystudzonego ciasta wykrawaj foremką kształt serduszek. Przekładaj je serową masą, na wierzchu ozdób odrobiną roztopionej czekolady, posyp suszonymi czerwonymi owocami (ja użyłam truskawek).