Brownie z waniliowym kremem

Brownie z waniliowym kremem

Nie to jak brownie, intensywnie czekoladowe, lekko ciągnące ciasto, tak łatwe przy tym w przygotowaniu.

Zdjęcie - Brownie z waniliowym kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje porcje wykrawałam na kształt serduszek, następnie zaś przełożyłam masą przygotowaną na bazie kremowego serka. Na wierzch odrobina stopionej czekolady i romantyczny deser gotowy!

Zdjęcie - Brownie z waniliowym kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z porcji ciasta (w zależności od wielkości Waszych serduszek) otrzymacie ok. 7 podwójnych ciasteczek.

Używałam prostokątnej foremki ok. 25×25 cm.

Zdjęcie - Brownie z waniliowym kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Ciasto: masło i ciemną czekoladę rozpuść w garnuszku. Ostudź.

Jajka i cukier ubij mikserem, aż staną się puszyste. Wlej czekoladową masę, wymieszaj. Dodaj mąkę, kakao, sól i cukier, a następnie delikatnie połącz łyżką/silikonową szpatułką.

Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, piecz ok 15-20 minut w temp. 180 oC. Powinno być wilgotne i lekko ciągnące.

Krem: Miękkie masło zmiksuj z cukrem i wanilią, aż stanie się puszyste. Dodaj serek, dokładnie zmiksuj.

Z wystudzonego ciasta wykrawaj foremką kształt serduszek. Przekładaj je serową masą, na wierzchu ozdób odrobiną roztopionej czekolady, posyp suszonymi czerwonymi owocami (ja użyłam truskawek).

Kategorie przepisów