Brownie z orzechami laskowymi
Pysznie czekoladowe i delikatne ciasto, znany klasyk, banalnie prosty. Aksamitne wnętrze i chrupiące orzechy. Fantastyczna dawka energii na jesienne popołudnie.
Składniki:
6 jaj
200 g dobrej gorzkiej czekolady
200 g masła
100 g mąki
200 g cukru
szczypta soli
dla wzmocnienia smaku dodałam łyżkę prawdziwego gorzkiego kakao
garść posiekanych orzechów laskowych
Jaja ubiłam z cukrem i solą na białą masę, do której dodawałam po trochu przesianą z kakao mąkę oraz czekoladę uprzednio rozpuszczoną razem z masłem w misce ustawionej nad garnkiem z gorącą wodą. Przelałam do dużej formy (30x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia i posypałam orzechami. Wstawiłam do piekarnika nastawionego do temperatury 180 stopni na ok. 20 minut. Można je piec krócej, wtedy będzie bardziej lepkie.
Smacznego!
Składniki:
6 jaj
200 g dobrej gorzkiej czekolady
200 g masła
100 g mąki
200 g cukru
szczypta soli
dla wzmocnienia smaku dodałam łyżkę prawdziwego gorzkiego kakao
garść posiekanych orzechów laskowych
Jaja ubiłam z cukrem i solą na białą masę, do której dodawałam po trochu przesianą z kakao mąkę oraz czekoladę uprzednio rozpuszczoną razem z masłem w misce ustawionej nad garnkiem z gorącą wodą. Przelałam do dużej formy (30x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia i posypałam orzechami. Wstawiłam do piekarnika nastawionego do temperatury 180 stopni na ok. 20 minut. Można je piec krócej, wtedy będzie bardziej lepkie.
Smacznego!