Brownie z buraczkami
Jakiś czas temu hurtem upiekłam buraczki i wykorzystałam je co do ostatniego Przygotowałam m.in. sałatkę z buraczkiem (http://ugotujmyto.pl/salatka-z-kurczakiem-buraczkiem-kozim-serem/) i to cudowne brownie z buraczkami ! Jeśli zostaną Wam z obiadu jakieś buraczki to ten przepis na brownie jest idealny na ich wykorzystanie. Brownie z buraczkami wychodzi mega czekoladowe i bardzo wilgotne. Oczywiście nie czuć w nim buraczka więc nie należy się przedwcześnie zniechęcać. Myślę, że następnym razem zetrę buraki rzeczywiście na tych najmiejszych oczkach do ziemniaków i je bardziej odcisnę… bo na pewno będzie następny raz..:) Zapraszam na pyszne brownie z buraczkami.
Brownie z buraczkamiSkładniki:
- 1 szklanka tartych buraków (około 2-3 buraków)
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kakao
- 150 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 3 jajka
1. Ugotowane lub upieczone buraki obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach i dobrze odsączyć.
2. W rondelku rozpuścić masło dodając połamaną czekoladę, kakao i cukier. Masę lekko ostudzić a następnie ciągle mieszając trzepaczką dodawać po jednym jajku. Na koniec dodać przesianą mąkę i buraki. Dobrze wymieszać.
3. Wylać do formy 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 min.
Smacznego
Źródło: http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=5909
Drukuj / PDF