Brownie kokosowo - wiśniowe

Brownie kokosowo -  wiśniowe

Brownie to tradycyjne amerykańskie ciasto, pieczone bez proszku do pieczenia więc  trochę gliniaste ale bardzo smaczne. Piekłam już kilka i wszystkie były udane tak więc i ten przepis znaleziony w starym numerze Kuchni wydał mi się godny realizacji. Ciasto jest moją propozycją do akcji Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk.

Zdjęcie - Brownie kokosowo -  wiśniowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 100 g masła
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 75 g syropu klonowego
  • 275 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 70 g mąki pszennej
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 100 g kandyzowanych wiśni

W garnku rozpuścić masło, cukier i syrop cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia, dodać czekoladę, dokładnie wymieszać. Dodawać po jednym jajku, dokładnie mieszając. Dodać mąkę i wiórki, wymieszać. Tortownice o średnicy 21 cm wysmarować masłem. Wlać masę, na wierzch wsypać wiśnie. Wstawić do nagrzanego  piekarnika, piec 30 minut.

Smacznego:) 

Kategorie przepisów