Brownie kokosowo - wiśniowe
Brownie to tradycyjne amerykańskie ciasto, pieczone bez proszku do pieczenia więc trochę gliniaste ale bardzo smaczne. Piekłam już kilka i wszystkie były udane tak więc i ten przepis znaleziony w starym numerze Kuchni wydał mi się godny realizacji. Ciasto jest moją propozycją do akcji Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk.
Składniki:
- 100 g masła
- 250 g cukru trzcinowego
- 75 g syropu klonowego
- 275 g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 70 g mąki pszennej
- 50 g wiórków kokosowych
-
100 g kandyzowanych wiśni
W garnku rozpuścić masło, cukier i syrop cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia, dodać czekoladę, dokładnie wymieszać. Dodawać po jednym jajku, dokładnie mieszając. Dodać mąkę i wiórki, wymieszać. Tortownice o średnicy 21 cm wysmarować masłem. Wlać masę, na wierzch wsypać wiśnie. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut.
Smacznego:)