Brownie i Stout

Brownie, murzynki i inne wariacie na temat czekolady możecie znaleźć już na blogu, ale czy zastanawialiście się, z czym dobrze smakuje tego typu deser? Kawa oczywiście tak, to podstawa przy tego typu słodkościach, ale czy próbowaliście brownie w towarzystwie piwa i to ciemnego piwa typu Stout? Wbrew pozorom piwo pasuje nie tylko do golonk, kiełbasy i i chipsów! Stout fantastycznie komponuje się z czekoladą i owocami koniecznie spróbujcie!

Do tej pory piekłam głównie brownie bezglutenowe, które jest obłędne w każdej wersji i z dowolnym dodatkiem. Dziś postanowiłam przygotować brownie z dodatkiem mąki, ale w wersji błyskawicznej bez ubijania białek. Przygotowanie dzisiejszego przepisu zajmie Wam dosłownie kilka minut zapewniam, że piekarnik będzie rozgrzewał się dłużej 😉 Do brawnie można dodać tak jak ja dziś borówki, ale równie dobre, a może lepsze będą maliny, czarne lub czerwone porzeczki, śliwki, gruszki…  Serwując kawałeczek ciasta, podajcie miód i lody, będzie wyśmienita uczta! Zapraszam i smacznego.



Zdjęcie - Brownie i Stout - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Czas przygotowania
15 mins

Czas gotowania
30 mins

Całkowity czas
45 mins

Autor: Anna
Typ dania: Desery
Ilość porcji: 12

Składniki

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 130 g czekolady mlecznej
  • 100 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 duże jajka w tempreaturze pokojowej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 75 g mąki pszennej tortowej
  • 12 g gorzkiego kakoa
  • ¼ łyżeczki soli
  • 130 g borówek



Instrukcje
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C
  2. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, po całkowitym rozpuszczeniu przelać do większej miski i odstawić na 10 minut, aby mieszanina ostygła
  3. Mąkę i kakao przesiać do miseczki
  4. Do przestudzonej czekolady dodać cukier, energicznie wymieszać przy pomocy szpatułki, następnie dodać ekstrakt waniliowy i jajka, ponownie wymieszać
  5. Następnie dodać sól, przesianą mąkę i kakao, po połączeniu się składników na jednolitą masę dodać umyte i osuszone wcześniej borówki
  6. Masę przelać do formy o średnicy 23-25 cm wyłożonej papierem do pieczenia
  7. Brownie pieczemy przez 30 minut bez termoobiegu
  8. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić
  9. Brownie można podać z miodem i dodatkową porcją borówek, lodami i ciemnym piwem
  10. Smacznego!



Notatki
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, najlepiej włożyć je do miseczki z bardzo ciepłą wodą na kilka minut!
Pamiętajcie, że dobre brownie z zewnątrz ma spieczoną skórkę, a środek bardzo miękki :)

Zdjęcie - Brownie i Stout - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Brownie i Stout - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Brownie i Stout - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brownie i Stout - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Rolada szpinakowa z truskawkami - super fit

Rolada szpinakowa z truskawkam…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto z truskawkami na zsiadłym mleku
1

Ciasto z truskawkami na zsiadł…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Ciasto lodowiec
1

Ciasto lodowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Jabłkowo-ziołowa babka
1

Jabłkowo-ziołowa babka

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Duża blacha Dziadka Mietka
1

Duża blacha Dziadka Mietka

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Domowy kopiec kreta

Domowy kopiec kreta

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Zebra
2

Zebra

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Wieniec drożdżowy
1

Wieniec drożdżowy

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Proste ciasto z owocami

Proste ciasto z owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Torcik bezowy z truskawkami

Torcik bezowy z truskawkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Rumowe ciasto z czereśniami

Rumowe ciasto z czereśniami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Sernik tradycyjny z rodzynkami

Sernik tradycyjny z rodzynkami

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy