Brownie błyskawiczne

Brownie, jest to ciasto, które można nazwać czekoladowym zakalcem, pysznym zakalcem 😉 Przeczytałam kiedyś historyjkę, jak powstało to fantastyczne ciacho, podobno jak wiele wspaniałych przysmaków, przez przypadek. Pewna pani Mildred (z USA) piekąc ciasto czekoladowe zapomniała dodać proszku do pieczenia i z piekarnika zamiast puszystego ciasta wyjęła zakalec, który pokroiła na kwadraty i udając, że tak miało być, podała je swoim gościom. Goście byli zachwyceni smakiem ciasta i nic dziwnego, bo to rozkosz dla podniebienia. Od tamtej pory brownie jest jednym z najpopularniejszych ciast Ameryki. U nas w domu brownie najczęściej pojawia się zimową porą i to całkiem naturalne, ponieważ jest to ciasto bardzo kaloryczne, a takiej energii, jaką daje porcja brownie, nic nie zastąpi. Tak, prawdę mówiąc, to jest to chyba najlepszy poprawiacz humoru! Przepis jest bardzo prosty do tego stopnia, że nawet 8-latek może samodzielnie przygotować taki deser, pozwólcie Waszym pociechom pobawić się w cukierników:)

Zdjęcie - Brownie błyskawiczne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Brownie błyskawiczne

Fantastyczne brownie z malinami o lepkim wnętrzu z soczystymi malinami, pyszne i bardzo łatwe!

Rodzaj Desery
Przygotowanie 10 minutes Gotowanie 30 minutes Razem 40 minutes
Porcje 10

Autor Anna

Składniki

  • 50 g oleju kokosowego lub masła
  • 100 g czekolady ciemnej powyżej 70% kakaa
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 130 g cukru może być trzcinowy lub biały
  • 1 szczypta soli
  • 15 g kakao gorzkiego dobrej jakości
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka malin użyłam mrożonych

Instrukcja

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C

    Formę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia

  2. Czekoladę i olej kokosowy lub masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce na niższej mocy urządzenia, wymieszać do połączenie się składników, następnie dodać kakao, sól, cynamon i cukier, wymieszać rózgą następnie dodać mąkę kukurydzianą i ponownie wymieszać do połączenia się wszystkich składników

  3. Na koniec dodać mrożone maliny (bez rozmrażania) i jeszcze raz wymieszać, ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch

  4. Wstawić brawnie do nagrzanego piekarnika, piec przez 30 minut lub do tak zwanego suchego patyczka, patyczek po wbiciu w ciasto może być lekko wilgotny, ale nie oblepiony surowym ciastem!

  5. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i przestudzić

  6. Ciastka typu brownie nie należy przepiekać! Ponieważ straci swoją wspaniałą cechę jaką jest wilgotny środek 🙂

  7. Smacznego!

 

Zdjęcie - Brownie błyskawiczne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brownie błyskawiczne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Brownies z malinami
2

Brownies z malinami

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Ciasto czekoladowo – kokosowe
1

Ciasto czekoladowo – kokosowe

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tort czekoladowy
3

Tort czekoladowy

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort orzechowo – kokosowy z fr…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Domowy Baton Twix + film Jak zrobić
2

Domowy Baton Twix + film Jak z…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Tort Raffaello

Tort Raffaello

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Wytrawne ciastka z boczkiem i serem cheddar

Wytrawne ciastka z boczkiem i…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Ciasteczka kokosowe
1

Ciasteczka kokosowe

Beti Beti
kruche babeczki

Zrazy mielone z kapustą

Zrazy mielone z kapustą

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Zupa z ciecierzycy, pora i szpinaku

Zupa z ciecierzycy, pora i szp…

figmara figmara
figowe smaki

Słodki sos chili bez  skrobi

Słodki sos chili bez skrobi

aronia aronia
Wiem co jem

Babka cytrynowa z lemon curd
1

Babka cytrynowa z lemon curd

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty