Brioszki z truskawkami

Brioszki z truskawkami

Zdjęcie - Brioszki z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Początek sezonu na truskawki to piękny czas. Z pierwszej kobiałki pełnej soczystych owoców po prostu podjadałam, następnie zrobiłam truskawkowy koktajl i twarogowe knedle.

Przyszedł czas na truskawkowy eksperyment w postaci pieczywa. Zastanawiałam się nad dodaniem owoców do pszennego chleba na zakwasie, uznałam jednak, że truskawki o wiele lepiej sprawdzą się jako nadzienie „niespodzianka” w słodkich bułeczkach.

Wybór padł na maślane, francuskie brioszki, które upiekłam w foremce na muffiny. W każdej brioszce kryje się w środku prezent w postaci apetycznej truskawki. Pysznie, prawda? :)

Zdjęcie - Brioszki z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Brioszki z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

4.0 z 1 ocen

Brioszki z truskawkami Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 16 min. Całkowity czas: 1 godz. 56 min.

Porcje: 6

Składniki
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 70 g cukru
  • 70 g zimnego masła
  • 250 ml mleka
  • jajko
  • 6 truskawek
  • Wierzch: żółtko + łyżeczka mleka + cukier trzcinowy

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, drożdże i jajko.
  2. Wlewamy powoli letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 8 minut.
  3. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej wyrabiamy przez jeszcze 4 minuty.
  4. Elastyczną kulę przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
  5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, z każdej z nich odrywam kawałeczek ciasta, z którego robimy kuleczkę. Z reszty części formujemy okrągłe placki.
  6. Na środku każdego placka kładziemy truskawkę i zawijamy boki ciasta, tak jak lepi się knedle.
  7. Foremki do muffinów smarujemy masłem, do każdego dołka wkładamy bułeczkę z truskawką, władając ciasto złączeniem ku dołowi. Do bułeczek przylepiamy kulki z ciasta. Całość przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30-40 minut w ciepłym miejscu.
  8. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wierzch bułeczek smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15-17 minut, czyli do momentu aż brioszki będą rumiane.

3.1.09

Kategorie przepisów