Brioszki z jagodami

Zdjęcie - Brioszki z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten przepis za mną chodził, aż trafił na sezon jagodowy.
Najpierw chciałam zrobic kołacz z jagodami lemon curdem, potem przypomniałam sobie to ciasto...
Zrobiłam roladę, a potem nieopatrznie pocięłam ją na bułeczki..
Jagody wypłynęły, ale bułeczki i tak są pyszne.

Przepis na ciasto od Asi z Kwestii Smaku (ja zrobiłam z połowy porcji):

Składniki, 24 sztuki:

Ciasto na brioche:
• 2 łyżeczki suchych drożdży instant
• 2 łyżki ciepłej wody
• 500 g mąki
• 50 g cukru
• 1 i 1/2 łyżeczki soli
• 5 jajek
• 350 g niesolonego masła, bardzo miękkiego

Dodatkowo:
•3/4 kubka lemon curd
•300g jagód



Zdjęcie - Brioszki z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:
  • Ciasto: Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i odstawić na 10 - 15 minut (po tym czasie drożdże powinny się spienić, jeśli nic się nie dzieje, należy powtórzyć z innymi drożdżami). Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, cukier, sól i 3 jajka. Składniki mieszać drewnianą łyżką aż się połączą. Stopniowo dodawać pozostałe 2 jajka, wyrabiając ciasto ręką. Wyrabiać przez około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto jest gotowe gdy przykleja się do boków i dna miski. Można też wyrabiać mikserem, specjalnym hakiem do ciasta drożdżowego, początkowo na wolnych obrotach, później zwiększyć do średnich.
  • Stopniowo dodawać masło, po dwie łyżki, mieszając lub miksując. Szybko dodawać kolejne 2 łyżki masła, jak tylko poprzednie zmiesza się z ciastem. Miskę przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około 1 i 1/2 do 2 godzin. Uderzyć pięścią w ciasto, ponownie przykryć i wstawić do lodówki na noc.
  • Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni, na prostokąt o wymiarach około 30 x 45 cm, cienki na 1/2 cm. Rozsmarować lemon curd na powierzchni ciasta, posypać jagodami. Tu zwinęłam delikatnie roladę, a ostatecznie pocięłam ją na 12 kawałków. Luźno przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.


Zdjęcie - Brioszki z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wierzch ciasta posmarować lekko roztrzepanym jajkiem. Piec na złoty kolor przez 20 minut. Studzić na blasze ustawionej na metalowej kratce.
  • Posmarować lukrem zrobionym z cukru pudru wymieszanego z odrobiną soku z cytryny.
Zdjęcie - Brioszki z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego :)

Zdjęcie - Brioszki z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bakaliowe ciasteczka z winiakiem

Bakaliowe ciasteczka z winiaki…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Szybkie drożdżówki z owocami i kruszonką
1

Szybkie drożdżówki z owocami i…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Drożdżówki z budyniem i aronią
1

Drożdżówki z budyniem i aronią

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Kruche ślimaczki z marmoladą

Kruche ślimaczki z marmoladą

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Rogaliki krucho - drożdżowe
4

Rogaliki krucho - drożdżowe

Baladynka Baladynka
Na słodko lub wytrawnie

Porzeczanki
1

Porzeczanki

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!