Brioszka z wiśniami
Lato to niezwykle owocowy czas, dlatego staram się z sezonowych darów natury korzystać na każdym kroku. Szczególnie uwielbiam wszystkie słodko-kwaśne owoce, które wspaniale sprawdzają się w delikatnych wypiekach, także tych drożdżowych.
Na blogu mamy już kilka przepisów na brioszki, w bardziej klasycznej wersji, jak i pieczonej metodą tartine. Tym razem zdecydowałam się na wersję wiśniową, ale zamiast kilku brioszek z drożdżowymi czapeczkami, upiekłam jedną dużą, którą można potraktować jak piknikowy chlebek do odrywania
5.0 z 1 ocen Brioszka z wiśniami Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 45 min. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 2 godz. 15 min. Porcje: 1 Składniki
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 7 g suszonych drożdży instant
- 60 g cukru
- 300 ml mleka
- jajko
- szczypta soli
- 75 g zimnego masła
- Farsz:
- 400 g drylowanych wiśni
- 5 łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
- Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, drożdże, sól. Wbijamy jajko.
- W rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie, wlewamy je do suchych składników i wyrabiamy ciasto mikserem ok. 4 minuty, następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej wyrabiamy jeszcze 2-3 minuty. Elastyczne ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
- W tym czasie drylujemy wiśnie i mieszamy je z mąką oraz cukrem.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7-8 części i każdą z nich rozpłaszczamy. Na środku wykładamy po 2 łyżki farszu i zbieramy boki ciasta ku środkowi tworząc okrągłą bułeczkę.
- Układamy je obok siebie w formie keksówce (12x24cm) wyłożonej pergaminem. Przykrywamy i zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
- Brioszkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wbijamy patyczek, jeśli będzie suchy - brioszka jest upieczona. Wyciągamy ją z formy i studzimy na kratce.