Brioszka piernikowa

Oficjalnie ogłaszam odliczanie do Świąt! Od dziś, na Smakowitym Chlebie będziemy zamieszczały przepisy na świąteczne wypieki. Zapewne nie wszystkie będą zawierały w sobie przyprawę korzenną, buraki, czy kapustę, chociaż znajdą się i takie. Na pewno każdy przepis będzie na swój sposób wyjątkowy i godny polecenia, aby znalazł się na wigilijnym stole.
Na początek zdecydowałam się polecić Wam słodki wypiek. To nie pierwszy przepis na maślaną, francuską brioszkę, ale pierwszy na taką w grudniowej odsłonie. Już w cieście znajduje się przyprawa korzenna i kakao, a to nie koniec niespodzianek. W każdej mini brioszce znajduje się jeszcze krem piernikowy (tutaj) przepis, który możecie również zastąpić masłem korzennym, podobnym jak w szwedzkich bułeczkach cynamonowych.
W obu przypadkach będzie pysznie, a robi się ją ekspresowo!
Brioszka piernikowa
Autor: Tosia
Czas przygotowania: 1 godz 40 min
Czas pieczenia: 30 min
Calkowity czas: 2 godz 10 min
Porcje: 9
Składniki
- 400 g mąki pszennej typ 550
- 50 g cukru
- 100 ml mleka
- 7 g suszonych drożdży instant
- 3 jajka
- 150 g miękkiego masła
- łyżeczka przyprawy korzennej
- 2 łyżki kakao
- Nadzienie:
- 9 łyżek kremu piernikowego lub:
- 70 g miękkiego masła
- 30 g cukru
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- Wierzch:
- jajko + łyżeczka mleka
Instrukcja
- Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, cukier, przyprawę korzenną i kakao.
- Wlewamy letnie mleko i zaczynamy wyrabiać ciasto mikserem. Stopniowo wpijamy jajka i dodajemy po łyżce miękkiego masła.
- Po kilku minutach (ok. 6) ciasto osiągnie elastyczną formę. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
- W tym czasie przygotowujemy masło korzenne (jeśli nie zdecydowaliśmy się na wykorzystanie kremu piernikowego). Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem i przyprawami.
- Po godzinie, wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony odrobiną mąki blat. Dzielimy na 9 części. Z każdej z nich formujemy placuszek, na którym kładziemy łyżkę kremu/masła. Boki ciast zwijamy ku środkowi, tworząc bułeczkę z nadzieniem. Tak uformowane kulki układamy w tortownicy (23 cm) wyłożonej pergaminem (widać na zdjęciu). Formę przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch brioszek smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem. Wstawiamy do pieca i pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejny kwadrans.
- Brioszkę wyciągamy z formy i studzimy chwilę na kuchennej kratce.
3.1.09 3.1.09