Brioszka piernikowa

Brioszka piernikowa

Zdjęcie - Brioszka piernikowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brioszka piernikowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Oficjalnie ogłaszam odliczanie do Świąt! Od dziś, na Smakowitym Chlebie będziemy zamieszczały przepisy na świąteczne wypieki. Zapewne nie wszystkie będą zawierały w sobie przyprawę korzenną, buraki, czy kapustę, chociaż znajdą się i takie. Na pewno każdy przepis będzie na swój sposób wyjątkowy i godny polecenia, aby znalazł się na wigilijnym stole.

Na początek zdecydowałam się polecić Wam słodki wypiek. To nie pierwszy przepis na maślaną, francuską brioszkę, ale pierwszy na taką w grudniowej odsłonie. Już w cieście znajduje się przyprawa korzenna i kakao, a to nie koniec niespodzianek. W każdej mini brioszce znajduje się jeszcze krem piernikowy (tutaj) przepis, który możecie również zastąpić masłem korzennym, podobnym jak w szwedzkich bułeczkach cynamonowych.

W obu przypadkach będzie pysznie, a robi się ją ekspresowo!

Zdjęcie - Brioszka piernikowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Brioszka piernikowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Brioszka piernikowa

Autor: Tosia

Czas przygotowania: 1 godz 40 min
Czas pieczenia: 30 min
Calkowity czas: 2 godz 10 min

Porcje: 9

Składniki

  • 400 g mąki pszennej typ 550
  • 50 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 3 jajka
  • 150 g miękkiego masła
  • łyżeczka przyprawy korzennej
  • 2 łyżki kakao
  • Nadzienie:
  • 9 łyżek kremu piernikowego lub:
  • 70 g miękkiego masła
  • 30 g cukru
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • Wierzch:
  • jajko + łyżeczka mleka

Instrukcja

  1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, cukier, przyprawę korzenną i kakao.
  2. Wlewamy letnie mleko i zaczynamy wyrabiać ciasto mikserem. Stopniowo wpijamy jajka i dodajemy po łyżce miękkiego masła.
  3. Po kilku minutach (ok. 6) ciasto osiągnie elastyczną formę. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  4. W tym czasie przygotowujemy masło korzenne (jeśli nie zdecydowaliśmy się na wykorzystanie kremu piernikowego). Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem i przyprawami.
  5. Po godzinie, wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony odrobiną mąki blat. Dzielimy na 9 części. Z każdej z nich formujemy placuszek, na którym kładziemy łyżkę kremu/masła. Boki ciast zwijamy ku środkowi, tworząc bułeczkę z nadzieniem. Tak uformowane kulki układamy w tortownicy (23 cm) wyłożonej pergaminem (widać na zdjęciu). Formę przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch brioszek smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem. Wstawiamy do pieca i pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejny kwadrans.
  7. Brioszkę wyciągamy z formy i studzimy chwilę na kuchennej kratce.

3.1.09 3.1.09

Kategorie przepisów