Brioche
Brioche, to francuska drożdżowa chałka, na pewno każdy o niej słyszał, ale dla przypomnienia dodam, że jest to bułka maslana zawierająca sporo jajek, małą ilość cukru, mleka i aromatyczną wanilię.
To najprostsza bułka do wykonania, właściwie całą pracę robi za nas mikser, należy tylko pamiętać o proporcjach i kolejności dodania składników.
Są różne metody wykonania tej przepysznej bułki i choć ja już robiłam ją kilka razy, ten sposób wydaje się właściwy i bodaj najlepszy.
Brioche polecam na przekąskę, sniadanie lub na deser w postaci puddingu, którego przepis podam już niebawem. Tymczasem zapraszam na wyśmienitą, mięciutką i waniliową Brioche.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 30 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych /instant/
- 45 g drobnego cukru
- 5 jaj
- 140 ml ciepłego mleka
- 250 g miękkiego masła
- 1 laska wanilii
- 1 żółtko + 1 łyżka mleka /do posmarowania/
Wykonanie:
- Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru dodać 3 łyżki letniego mleka oraz 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do podwojenia objętości.
- Mąkę wymieszać z solą i cukrem.
- Dodać wyrośnięte drożdże, jajka, ziarenka wanilii i ciepłe mleko.
- Wyrobić ciasto do połączenia składników.
- Dodawać do masy małe kawałki masła nie przerywając miksowania, do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto przełożyć do miski szklanej wysmarowanej oliwą.
- Przykryć folią i odstawić do lodówki na 4 lub 6 godzin.
- Schłodzone ciasto wyrobić, podzielić na dwie równe kawałki.
- Z jednego uformować podłużny chlebek.
- Pozostałe ciasto podzielić na 8 kawałków, z każdego uformować równe kulki.
- Formy keksowe 2 szt. wyłożyć papierem do pieczenia i przenieść ciasta. Kulki ciasta ułożyć po dwie obok siebie.
- Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Przed pieczeniem posmarować wierzch brioche żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 190 st. C, przez 35 minut do zarumienienia.
- Wystudzić na kratce metalowej.
- Przepyszna z dżemem.
Smacznego ?