Brioche

Brioche, to francuska drożdżowa chałka, na pewno każdy o niej słyszał, ale dla przypomnienia dodam, że jest to bułka maslana zawierająca sporo jajek, małą ilość cukru, mleka i aromatyczną wanilię.

To najprostsza bułka do wykonania, właściwie całą pracę robi za nas mikser, należy tylko pamiętać o proporcjach i kolejności dodania składników.

Są różne metody wykonania tej przepysznej bułki i choć ja już robiłam ją kilka razy, ten sposób wydaje się właściwy i bodaj najlepszy.

Brioche polecam na przekąskę, sniadanie lub na deser w postaci puddingu, którego przepis podam już niebawem. Tymczasem zapraszam na wyśmienitą, mięciutką i waniliową Brioche.

Zdjęcie - Brioche - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brioche - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 30 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych /instant/
  • 45 g drobnego cukru
  • 5 jaj
  • 140 ml ciepłego mleka
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 laska wanilii
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka /do posmarowania/

Zdjęcie - Brioche - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brioche - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru dodać 3 łyżki letniego mleka oraz 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do podwojenia objętości.
  2. Mąkę wymieszać z solą i cukrem.
  3. Dodać wyrośnięte drożdże, jajka, ziarenka wanilii i ciepłe mleko.
  4. Wyrobić ciasto do połączenia składników.
  5. Dodawać do masy małe kawałki masła nie przerywając miksowania, do uzyskania jednolitej masy.
  6. Ciasto przełożyć do miski szklanej wysmarowanej oliwą.
  7. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 4 lub 6 godzin.
  8. Schłodzone ciasto wyrobić, podzielić na dwie równe kawałki.
  9. Z jednego uformować podłużny chlebek.
  10. Pozostałe ciasto podzielić na 8 kawałków, z każdego uformować równe kulki.
  11. Formy keksowe 2 szt. wyłożyć papierem do pieczenia i przenieść ciasta. Kulki ciasta ułożyć po dwie obok siebie.
  12. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  13. Przed pieczeniem posmarować wierzch brioche żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
  14. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 190 st. C, przez 35 minut do zarumienienia.
  15. Wystudzić na kratce metalowej.
  16. Przepyszna z dżemem.

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Brioche - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brioche - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Razowy pain au levain

Razowy pain au levain

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Czosnkowo-ziołowa bagietka z młodymi ziemniakami
1

Czosnkowo-ziołowa bagietka z m…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebek czosnkowy
1

Chlebek czosnkowy

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Pan rustico - chleb rustykalny (idealny)
3

Pan rustico - chleb rustykalny…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Bezglutenowe bułeczki jaglane
4

Bezglutenowe bułeczki jaglane

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza. Styczniowy
4

Prosty żytni chleb radzieckieg…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Quiche z kozim serem i cukinią baby

Quiche z kozim serem i cukinią…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Tarte flambée. Alzacki podpłomyk w sierpniowej Piekarni

Tarte flambée. Alzacki podpłom…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Tarte Flambée (Flàmmeküeche)

Tarte Flambée (Flàmmeküeche)

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tarta z porzeczkami w kratkę
1

Tarta z porzeczkami w kratkę

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tarta z jabłkami i bezą
4

Tarta z jabłkami i bezą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Francuskie tosty z drożdżówki
1

Francuskie tosty z drożdżówki

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty