Brązowy ryż z pieczonymi batatami i cieciorką w przyprawach

Zdjęcie - Brązowy ryż z pieczonymi batatami i cieciorką w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brązowy ryż z pieczonymi batatami i cieciorką w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brązowy ryż z pieczonymi batatami i cieciorką w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brązowy ryż z pieczonymi batatami i cieciorką w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brązowy ryż z pieczonymi batatami i cieciorką w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brązowy ryż z pieczonymi batatami i cieciorką w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brązowy ryż z pieczonymi batatami i cieciorką w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brązowy ryż z pieczonymi batatami i cieciorką w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brązowy ryż z pieczonymi batatami i cieciorką w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g batatów
  • 240 g ciecierzycy z puszki
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 100 g brązowego ryżu
  • 4 łyżki naturalnego jogurtu
  • 3 łyżki oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta płatków chili
  • sok z ½ limonki
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Ryż gotujemy w osolonej wodzie w proporcjach 1:2.


Bataty obieramy, kroimy w kostkę, oprószamy solą, cynamonem i płatkami chili, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 15-20 min.


Cieciorkę dokładnie osączamy, na patelni rozgrzewamy olej Kujawski, wrzucamy cieciorkę, dodajemy kurkumę, sproszkowany czosnek, sól i cayenne. Podsmażamy chwilę, aż cieciorka lekko się przyrumieni, przekładamy do miski.


Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju Kujawski i dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, po chwili dodajemy szpinak, solimy i doprawiamy pieprzem, kiedy zwiędnie przekładamy do miski.


Do miski z cieciorką i szpinakiem dokładamy ugotowany ryż i upieczone bataty.


Tahini, syrop klonowy, sok z limonki i jogurt mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę łączymy i polewamy sosem.



Przepis pochodzi z slodkikompromis.pl

Przepisy z tych kategorii

Tajski stir fry z indykiem i ananasem

Tajski stir fry z indykiem i a…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Pieczony łosoś z czosnkiem i natką pietruszki
2

Pieczony łosoś z czosnkiem i n…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Udka kurczaka z warzywami - obiad z piekarnika
2

Udka kurczaka z warzywami - ob…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pieczone warzywa z sosem bazyliowym

Pieczone warzywa z sosem bazyl…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kasza owsiana zapiekana z jesiennymi warzywami i boczkiem

Kasza owsiana zapiekana z jesi…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Kurczak po chińsku z mango i  papryką

Kurczak po chińsku z mango i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Przepisy z tych kategorii

Kurczak po marokańsku z ryżem

Kurczak po marokańsku z ryżem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pierś z kurczaka w warzywach
1

Pierś z kurczaka w warzywach

Patrycja Patrycja
Simply Food

Czarny ryż z Piemontu i prosta sałatka z kalafiorem

Czarny ryż z Piemontu i prosta…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Arroz doce - ryż na mleku

Arroz doce - ryż na mleku

food² food²
Food Square

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Ryż zapiekany z jabłkami i cyn…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Budyń z ryżu i mleka kokosowego

Budyń z ryżu i mleka kokosoweg…

figmara figmara
figowe smaki