Bouillabaisse

Mieszkańcy Marsylii doceniają proste rzeczy. To prawda, że natura jest niezwykle dla nich przyjazna. Po pierwsze, środowisko naturalne: idealny klimat, tuż obok morze i jego aromatyczne bogactwo pod ręką. Marsylczycy wiedzą, jak tworzyć mieszankę smaków lądowych i morskich i w ten sposób promują produkty regionie. Podstawowymi daniami kuchni marsylskiej są proste potrawy, składające się ze świeżych produktów (pomidory, cukinie, bakłażany, papryka słodka, koper, itp.), oraz szeroki wybór ryb. Ich kunszt wyraża się przez sposób połączenia wszystkich tych składników oraz aromatycznych ziół i przypraw: czosnek, tymianek, rozmaryn, cząber, bazylia, szczypiorek, itp.nie zapominając oliwy z oliwek. Klasyczne specjały, to nie-do-missed "bouillabaisse" (zupa rybna), aioli (prowansalski majonez czosnkowy), pieds et paquets (świńskie nóżki), tapenade (oliwa z kąpieli), Pistou (pesto) zupy i wiele innych potraw. Wspomniana bouillabaisse z okolic Marsylii zdobyła chyba największą sławę, nazwa oznacza dwie podstawowe czynności wykonywane przy przyrządzaniu zupy (bolhir – gotowanie i albaissar – odcedzanie). Do przyrządzenia zupy wykorzystuje się różne gatunki ryb morskich, czosnek, pomidory, oliwę, pieprz i szafran. Po ugotowaniu zupy przecedza się ją przez sito do wazy, a gotowane w niej ryby, langustynki i kraby podaje się na osobnym półmisku. Poniższy przepis to mała wariacja na temat klasyku, nieodbiegająca jednak smakiem i składem od oryginału, a jedynie metodą przygotowania, a właściwie zaniechaniem odcedzania na korzyść zmiksowania.
źródło: Kulinarne opowieści Zdjęcie - Bouillabaisse - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ok 6 porcji

Czas przygotowania: 90 min
1 świeży dorsz
1 świeża dorada
500 g małży
300 g krewetek
200 ml białego wytrawnego wina
2 cebule
4 ząbki czosnku
skórka z 1 pomarańczy
2 papryczki chilli
1 fenkuł
5 łodyg selera naciowego
natka pietruszki
świeży tymianek
3 liście laurowe
1/2 łyżeczki szafranu
900 g pomidorów z puszki
oliwa z oliwek
sól, pieprz cytryna

Pasta rouille
2 czerwone papryki
3 ząbki czosnku
2 kromki białego pieczywa
oliwa z oliwek
świeży tymianek


Przygotowanie: 1. Krewetki - odrywamy głowy, obieramy z pancerzy (zachowujemy je) nacinamy na grzbiecie i usuwamy jelito 2. Małże szorujemy, pozbywamy narośli, jeśli używamy żywych małży, wyrzucamy otwarte egzemplarze, jeśli używamy mrożonych, wszystkie będą otwarte po rozmrożeniu, gotujemy je wówczas 1 minutę krócej 3. Ryby filetujemy, zdejmujemy skórę, zachowujemy głowy i kręgosłupy, z filetów usuwamy ewentualne ości, kroimy filety w kawałki, odkładamy 4. Zachowane głowy i kręgosłupy ryb oraz głowy i pancerze krewetek zalewamy 1 i 1/2 l zimnej wody, zagotowujemy, zmniejszamy ognień i gotujemy ok 1 godziny 5. Na oliwie z oliwek szklimy posiekaną w kostkę cebulę, czosnek, pokrojony fenkuł i seler, drobno posiekane chilli oraz dobrze wyszorowaną, pozbawioną białej części i drobniutko posiekaną skórkę z pomarańczy, dusimy ok 10 minut, zalewamy winem, czekamy aż odparuje alkohol, dodajemy świeży tymianek, liście laurowe, gałązki natki pietruszki, szafran, pomidory i odcedzony wywar rybny, doprawiamy solą i gotujemy aż warzywa zmiękną 6. Usuwamy tymianek i liście laurowe, miksujemy zupę, doprawiamy solą i pieprzem 7. Do zupy dokładamy kawałki ryby i małże, gotujemy 5 minut, dokładamy krewetki, kiedy małże się otworzą (mowa o świeżych) a krewetki staną się różowe, zdejmujemy zupę z ognia, zamknięte po ugotowaniu małże wyrzucamy 8. Pasta rouille - warto ją dodać do zupy, papryki opiekamy w piekarniku aż ich skóra stanie się czarna, wkładamy do woreczka i czekamy chwile, po tym czasie łatwo usuniemy skórkę, miąższ papryki umieszczamy w blenderze, dodajemy czosnek, ok 3 łyżek oliwy, kilka listków świeżego tymianku i wcześniej namoczone i odciśnięte kromki chleba, całość miksujemy na gładką pastę, dodajemy ok 1 łyżki do gotowej zupy, resztę przechowujemy w słoiku z lodówce 9. Zupę podajemy z natką pietruszki, cząstkami cytryny i dowolnym pieczywem


Zdjęcie - Bouillabaisse - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bouillabaisse - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bouillabaisse - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bouillabaisse - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bouillabaisse - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Bouillabaisse - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Krucha tarta z jabłkami

Krucha tarta z jabłkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zakręcona tarta z cukinią, marchewką i papryką

Zakręcona tarta z cukinią, mar…

food² food²
Food Square

Pot pie z grzybami, gulasz grzybowy zapiekany pod ciastem francuskim
1

Pot pie z grzybami, gulasz grz…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Buraczkowa tarta tatin
1

Buraczkowa tarta tatin

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Serowe ptysiowe bułeczki Gougeres
2

Serowe ptysiowe bułeczki Gouge…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Tarte flambée. Alzacki podpłomyk w sierpniowej Piekarni

Tarte flambée. Alzacki podpłom…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Zupa koperkowa z białą kiełbasą
9

Zupa koperkowa z białą kiełbas…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Dyniowa zupa krem z curry
3

Dyniowa zupa krem z curry

Patrycja Patrycja
Simply Food

Pikantna zupa dyniowa z ziołami i parmezanem
3

Pikantna zupa dyniowa z ziołam…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Żółte pomidory i papryka. Zupa w kolorze słońca!

Żółte pomidory i papryka. Zupa…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Lekka zupa pomidorowa
1

Lekka zupa pomidorowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Bulion warzywny
2

Bulion warzywny

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku