Bouillabaisse

Mieszkańcy Marsylii doceniają proste rzeczy. To prawda, że natura jest niezwykle dla nich przyjazna. Po pierwsze, środowisko naturalne: idealny klimat, tuż obok morze i jego aromatyczne bogactwo pod ręką. Marsylczycy wiedzą, jak tworzyć mieszankę smaków lądowych i morskich i w ten sposób promują produkty regionie. Podstawowymi daniami kuchni marsylskiej są proste potrawy, składające się ze świeżych produktów (pomidory, cukinie, bakłażany, papryka słodka, koper, itp.), oraz szeroki wybór ryb. Ich kunszt wyraża się przez sposób połączenia wszystkich tych składników oraz aromatycznych ziół i przypraw: czosnek, tymianek, rozmaryn, cząber, bazylia, szczypiorek, itp.nie zapominając oliwy z oliwek. Klasyczne specjały, to nie-do-missed "bouillabaisse" (zupa rybna), aioli (prowansalski majonez czosnkowy), pieds et paquets (świńskie nóżki), tapenade (oliwa z kąpieli), Pistou (pesto) zupy i wiele innych potraw. Wspomniana bouillabaisse z okolic Marsylii zdobyła chyba największą sławę, nazwa oznacza dwie podstawowe czynności wykonywane przy przyrządzaniu zupy (bolhir – gotowanie i albaissar – odcedzanie). Do przyrządzenia zupy wykorzystuje się różne gatunki ryb morskich, czosnek, pomidory, oliwę, pieprz i szafran. Po ugotowaniu zupy przecedza się ją przez sito do wazy, a gotowane w niej ryby, langustynki i kraby podaje się na osobnym półmisku. Poniższy przepis to mała wariacja na temat klasyku, nieodbiegająca jednak smakiem i składem od oryginału, a jedynie metodą przygotowania, a właściwie zaniechaniem odcedzania na korzyść zmiksowania.
źródło: Kulinarne opowieści Zdjęcie - Bouillabaisse - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ok 6 porcji

Czas przygotowania: 90 min
1 świeży dorsz
1 świeża dorada
500 g małży
300 g krewetek
200 ml białego wytrawnego wina
2 cebule
4 ząbki czosnku
skórka z 1 pomarańczy
2 papryczki chilli
1 fenkuł
5 łodyg selera naciowego
natka pietruszki
świeży tymianek
3 liście laurowe
1/2 łyżeczki szafranu
900 g pomidorów z puszki
oliwa z oliwek
sól, pieprz cytryna

Pasta rouille
2 czerwone papryki
3 ząbki czosnku
2 kromki białego pieczywa
oliwa z oliwek
świeży tymianek


Przygotowanie: 1. Krewetki - odrywamy głowy, obieramy z pancerzy (zachowujemy je) nacinamy na grzbiecie i usuwamy jelito 2. Małże szorujemy, pozbywamy narośli, jeśli używamy żywych małży, wyrzucamy otwarte egzemplarze, jeśli używamy mrożonych, wszystkie będą otwarte po rozmrożeniu, gotujemy je wówczas 1 minutę krócej 3. Ryby filetujemy, zdejmujemy skórę, zachowujemy głowy i kręgosłupy, z filetów usuwamy ewentualne ości, kroimy filety w kawałki, odkładamy 4. Zachowane głowy i kręgosłupy ryb oraz głowy i pancerze krewetek zalewamy 1 i 1/2 l zimnej wody, zagotowujemy, zmniejszamy ognień i gotujemy ok 1 godziny 5. Na oliwie z oliwek szklimy posiekaną w kostkę cebulę, czosnek, pokrojony fenkuł i seler, drobno posiekane chilli oraz dobrze wyszorowaną, pozbawioną białej części i drobniutko posiekaną skórkę z pomarańczy, dusimy ok 10 minut, zalewamy winem, czekamy aż odparuje alkohol, dodajemy świeży tymianek, liście laurowe, gałązki natki pietruszki, szafran, pomidory i odcedzony wywar rybny, doprawiamy solą i gotujemy aż warzywa zmiękną 6. Usuwamy tymianek i liście laurowe, miksujemy zupę, doprawiamy solą i pieprzem 7. Do zupy dokładamy kawałki ryby i małże, gotujemy 5 minut, dokładamy krewetki, kiedy małże się otworzą (mowa o świeżych) a krewetki staną się różowe, zdejmujemy zupę z ognia, zamknięte po ugotowaniu małże wyrzucamy 8. Pasta rouille - warto ją dodać do zupy, papryki opiekamy w piekarniku aż ich skóra stanie się czarna, wkładamy do woreczka i czekamy chwile, po tym czasie łatwo usuniemy skórkę, miąższ papryki umieszczamy w blenderze, dodajemy czosnek, ok 3 łyżek oliwy, kilka listków świeżego tymianku i wcześniej namoczone i odciśnięte kromki chleba, całość miksujemy na gładką pastę, dodajemy ok 1 łyżki do gotowej zupy, resztę przechowujemy w słoiku z lodówce 9. Zupę podajemy z natką pietruszki, cząstkami cytryny i dowolnym pieczywem


Zdjęcie - Bouillabaisse - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bouillabaisse - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bouillabaisse - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bouillabaisse - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bouillabaisse - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Bouillabaisse - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tarta grzybowa z kurczakiem, suszonymi pomidorami i serem Gruyère

Tarta grzybowa z kurczakiem, s…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Grzanki francuskie z chałki orkiszowej
1

Grzanki francuskie z chałki or…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bostock. Francuski patent na drugie życie drożdżówki. Boski!
1

Bostock. Francuski patent na d…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Tarta normandzka z jabłkami
1

Tarta normandzka z jabłkami

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Tarta z łososiem i szpinakiem

Tarta z łososiem i szpinakiem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Far breton
1

Far breton

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Najlepsza botwinka - na zakwasie, z czosnkiem niedźwiedzim - wegeteriańska

Najlepsza botwinka - na zakwas…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chłodnik z białych szparagów na winie. Zero Waste!

Chłodnik z białych szparagów n…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zupa z buraczków z orzechami i imbirem

Zupa z buraczków z orzechami i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Shorba Ads - zupa z soczewicą - kuchnia egipska
1

Shorba Ads - zupa z soczewicą…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Czosnek niedźwiedzi. Pesto. Zupa! Sezonowo od A do M
8

Czosnek niedźwiedzi. Pesto. Zu…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Flaki inaczej, czyli z fasolą i papryką
1

Flaki inaczej, czyli z fasolą…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni