Botwinkowa
Kiedy byłam dzieckiem po długiej i mroźnej zimie zawsze czekałam na właśnie tę zupę. Jej pojawienie się na talerzu oznaczało zbliżające się cieplejsze dni. Jej piękny, głęboki, buraczkowy kolor, z przebłyskującymi zielonymi akcentami zapowiadał nadchodzące lato.
Składniki:
Wywar
4 marchewki
pietruszka
1/4 selera
1/2 pora
natka pietruszki
kilka piór zielonej cebulki
koperek
cebula
2 ząbki czosnku
1,5l wody
pęczek botwinki
sól pieprz
+ zielona cebulka koperek
Warzywa na wywar myjemy, obieramy i wrzucamy do garnka z wodą. Gotujemy ok.1,5h. Kiedy warzywa zmiękną, wyjmujemy je.
Małe buraczki obieramy i kroimy na drobne kawałki, wrzucamy do wywaru, trzymamy na małym ogniu ok.15 minut, gdy będą już miękkie dodajemy drobno pokrojone liście i łodygi. Gotujemy jeszcze przez chwilkę, a na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z posiekanym koperkiem i zieloną cebulką. Zupę możemy podać ze śmietaną.