Botwinka
Nadciągnął sezon botwinkowy - młode buraczki są już dość duże , więc można wrzucić do zupy coś więcej niż same liście ( za którymi nie przepadam ) i łodyżki :) Moja botwinka jest połączeniem tradycyjnej botwiny i barszczyku .
Składniki :
- pęczek botwinki
- włoszczyzna
- żeberka wędzone
- śmietana 18%
- sól , pieprz , cukier
- ocet lub kwasek cytrynowy
- koperek
- koncentrat barszczu ( opcjonalnie )
Ugotować wywar z włoszczyzny i żeberek . Botwinkę umyć , oczyścić i pokroić w paseczki ( dałam tylko łodyżki i buraczki , no i kilka najmniejszych listków ) . Ugotować do miękkości w małej ilości wody zakwaszonej octem .
Z wywaru wyjąć włoszczyznę i żeberka . Ugotowaną botwinkę wrzucić do wywaru , zabielić śmietaną . Doprawić solą , pieprzem i cukrem . Można dla poprawienia koloru dolać trochę koncentratu barszczu .
Podawać z ćwiartkami jajka na twardo lub młodymi ziemniakami , z dodatkiem dużej ilości koperku .