Botwinka

Botwinka

Nadciągnął sezon botwinkowy - młode buraczki są już dość duże , więc można wrzucić do zupy coś więcej niż same liście ( za którymi nie przepadam ) i łodyżki :) Moja botwinka jest połączeniem tradycyjnej botwiny i barszczyku .

Zdjęcie - Botwinka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • pęczek botwinki
  • włoszczyzna
  • żeberka wędzone
  • śmietana 18%
  • sól , pieprz , cukier
  • ocet lub kwasek cytrynowy
  • koperek
  • koncentrat barszczu ( opcjonalnie )


Ugotować wywar z włoszczyzny i żeberek . Botwinkę umyć , oczyścić i pokroić w paseczki ( dałam tylko łodyżki i buraczki , no i kilka najmniejszych listków ) . Ugotować do miękkości w małej ilości wody zakwaszonej octem .

Z wywaru wyjąć włoszczyznę i żeberka . Ugotowaną botwinkę wrzucić do wywaru , zabielić śmietaną . Doprawić solą , pieprzem i cukrem . Można dla poprawienia koloru dolać trochę koncentratu barszczu .

Podawać z ćwiartkami jajka na twardo lub młodymi ziemniakami , z dodatkiem dużej ilości koperku .

Kategorie przepisów