Botwinka z białym winem i parmezanem
Botwina jest bogata w chlorofil, witaminę C, wapń, niacynę, kwas foliowy, oraz cynk, minerał, który odpowiada za poprawną syntezę białek, wzrost komórkowy, oraz układ odpornościowy. Najbardziej popularnym daniem z udziałem botwiny jest niewątpliwie chłodnik ale z doświadczenia wiem, że nie każdy za nim przepada. Dlatego proponuję Wam przepis na smaczną przystawkę. Doskonale komponuje się z różnego rodzaju mięsem a także makaronem. Całkiem wybornie smakuje również z samą bagietką. Życzę smacznego.
Ilość porcji – 2-3
Czas wykonania – 20 min
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała czerwona cebula, pokrojona w kostkę
- 2 średnie pęczki botwinki
- 3/4 szklanki białego, wytrawnego wina
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 4 łyżki świeżo startego parmezanu
- sól
Sposób wykonania:
- botwinkę płuczemy i osuszamy,
- oddzielamy liście od łodyżek a następnie kroimy łodygi,
- na rozgrzaną oliwę i masło wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę,
- po chwili dodajemy pokrojone łodyżki botwinki i wlewamy wino, gotujemy aż łodygi zmiękną (około 6-7 min),
- następnie wkładamy liście botwinki, mieszamy delikatnie aż zwiędną
- na koniec dodajemy sok z cytryny oraz parmezan,
- odrobiną parmezanu posypujemy gotowe danie.