Botwinka kiszona do barszczu

Botwinka kiszona do barszczu

Zdjęcie - Botwinka kiszona do barszczu - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBotwina kiszona.

Botwinka kiszona

Pyszna botwinka kiszona do barszczu z czosnkiem, koprem i chrzanem. Kiszenie botwiny jest łatwe, podobne do kiszenia ogórków. Potrzeba tylko kilku sezonowych składników, które są tanie i łatwo dostępne. Zupa z kiszonej botwiny jest pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu. Botwinka ma piękny, fioletowy kolor, kwas jest klarowny o wyraźnym aromacie czosnku, kopru i chrzanu.

 

  • kiszona botwinka bardzo dobrze się przechowuje
  • przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu


Zdjęcie - Botwinka kiszona do barszczu - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBotwinka kiszona.
Botwinka kiszona
Do kiszenia możesz użyć dowolnej ilości botwinki z młodymi buraczkami. Na każdy litr przegotowanej wody dajemy 1 łyżkę soli niejodowanej. Do każdego słoika wkładamy 1 ząbek czosnku, kawałek korzenia chrzanu, baldaszek kopru, jeden listek wiśniowy i ciasno upychamy posiekaną botwinkę z buraczkami. Słoiki z botwinką uzupełniamy gorącą zalewą i szczelnie zamykamy. Słoiki z botwinką odstawiamy do góry dnem, nakrywamy ręcznikiem lub ściereczką kuchenną i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.


Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania kiszonej botwinki:
u mnie 4 słoiki 1l

  • ok. 2,5kg botwinki z młodymi buraczkami
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 baldaszki kopru
  • 4 niewielkie kawałeczki korzenia chrzanu
  • 4 listki wiśniowe

zalewa:

  • około 3 litry wody stołowej
  • 3 łyżki soli niejodowanej


Botwinka kiszona przepis
Krok 1.

  • Botwinkę z młodymi buraczkami starannie umyć. Liście z ogonkami posiekać, buraczki pokroić w kostkę albo zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami.

Krok 2.

  • Zagotować wodę z solą.
  • Umyć i wyparzyć słoiki oraz zakrętki.

Krok 3.

  • Do każdego słoika włożyć 1 ząbek czosnku, kawałek korzenia chrzanu, baldaszek kopru, jeden listek wiśniowy i ciasno upchać posiekaną botwinkę z buraczkami. Słoiki z botwinką uzupełnić gorącą zalewą i szczelnie zamknąć. Słoiki z botwinką odstawić do góry dnem, nakryć ręcznikiem lub ściereczką kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Ostudzoną botwinkę przenieść w chłodne i ciemne miejsce na przechowywanie.

Kiszona botwinka jest świetną bazą nie tylko do zupy buraczkowej. Nie trzeba jej gotować, dzięki czemu jest świetnym dodatkiem do chłodników. Sok z kiszonych buraków jest zdrowy i pełen składników odżywczych. Botwinkę można także zakisić w kefirze albo maślance.

Kiszenie botwiny na zimę to świetny i łatwy sposób na zamknięcie lata w słoiku.


Mam nadzieję, że przepis na kiszoną botwinkę spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Miłego gotowania!

Zdjęcie - Botwinka kiszona do barszczu - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBotwinka kiszona.

Kategorie przepisów