Botwinka

Pierogi szwedzkie, na które przepis zamieściłam przedwczoraj, nie tylko Wam skojarzyły się z naszymi, polskimi pasztecikami :) Dlatego początkowo zamierzałam podać je jako dodatek do barszczu, ale jako że mamy wiosnę w najlepsze i świeżych, młodych warzyw jest pod dostatkiem, zrobiłam zupę z botwinki wg przepisu Margotki. Jest to trochę inny przepis, niż mojej mamy, ale mnie smakował nawet bardziej ;) Zupa jest naprawdę pyszna i lekka – polecam :)

Zdjęcie - Botwinka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BOTWINKA
1 spory pęczek botwinki z buraczkami,
1 marchewka,
1 cebulka dymka,
5 szklanek bulionu drobiowego,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
50 ml koncentratu barszczu,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka masła,
pieprz, ewentualnie sól,
śmietanka 18%,
ewentualnie koperek

Marchewkę i buraczki obrać i pokroić w drobne słupki. Łodygi i część liści botwinki oczyścić i posiekać.
W garnku roztopić masło. Dodać posiekaną cebulkę i czosnek, po chwili marchewkę, a następnie buraczki. Smażyć, mieszając, przez kilka minut. Zalać bulionem i gotować 10-15 minut. Gdy marchewka i buraczki zaczną mięknąć, dodać łodygi i liście z botwinki i gotować jeszcze chwilę – ale krótko, botwinka się nie rozgotowała. Dodać koncentrat barszczu i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku.
Do każdej porcji na talerzu wlać po łyżce śmietanki i posypać koperkiem (choć u mnie nie wszyscy tak lubią;).

Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub młodymi ziemniakami (ja, jak wspomniałam, podałam z pierogami szwedzkimi;)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy