Bonda
Bonda, to nic innego jak baba ziemniaczana z boczkiem wędzonym. Potrawa niezwykle prosta, ale chyba ...najsmakowitsza ze wszystkich dań ziemniaczanych.
/źródło: Kuchnia Monsai/
Bonda
Składniki:
- 3 kg ziemniaków
- 2 duże cebule
- 600g wędzonego boczku
- sól, pieprz
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 jajka
- masło do smażenia
Obrane ziemniaki ścieramy, jak na placki ziemniaczane. Odsączamy nadmiar wody, dodajemy krochmal, jajka, przeciśniety przez praskę czosnek, boczek wędzony pokrojony w kostkę i podsmażony oraz cebulę drobno posiekane i podsmażone na złoty kolor. Doprawiamy solą i pieprzem. Bardzo dokładnie wyrabiamy ręką
Pieczenie:
I- w prodiżu - prodiż dokładnie smarujemy masłem i ew. obsypujemy lekko bułką, wlewamy masę i pieczemy ok. 1 - 1,5 godziny. Kroimy jak tort.
II - w piekarniku - dużą prostokatną blaszkę smarujemy masłem lub olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i czekamy, aż się dobrze nagrzeje, nastepnie wlewamy do niej mase ziemniaczaną . Wierzch wyrównujemy łyżką. Pieczemy ok. 40 minut (lub dłużej).
Uwaga! Zamiast dodawać boczek do masy, możemy wyłożyć go na już wylana masę do blaszki.
Gotową babkę kroimy w kwadraty.
Babę mozemy podawać od razu po upieczeniu (najlepiej odczekać kilka minut, wtedy bonda łatwiej sie kroi) ze szklanką zimnego mleka, albo polana gęsta śmietaną czy sosem grzybowym albo mięsnym. Pysznie smakuje również odgrzana na drugi dzień. Podsmażamy ją wtedy na złocisto np. na maśle.
Smacznego:-)
Przepis ten jest moja trzecią propozycją w ramach zabawy Gotujemy po polsku, której patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl.
Polecam również: