Bolillos

Bolillos to tradycyjne meksykańskie bułeczki, które wykorzystałam do przygotowania aż dwóch potraw ;) Przepisy na nie pojawią się wkrótce, a póki co zachęcam do upieczenia samych bułeczek. Są pyszne nawet jedzone solo :)
Ich wykonanie nie jest trudne, jednak ja użyłam zwykłej mąki (nie chlebowej) i musiałam dosypać jej więcej niż w przepisie. Podobno mąka chlebowa chłonie więcej wody i to dlatego. W każdym razie bułeczki i tak wyszły super, a cieszę się tym bardziej, że w kwestii pieczywa wciąż jestem mocno początkująca :)

Przepis znaleziony na blogu Anity :)

Zdjęcie - Bolillos - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
BOLILLOS
500g mąki pszennej chlebowej,
1 łyżeczka drożdży instant,
335g letniej wody,
1 łyżka miodu,
1,5 łyżeczki soli,
1 łyżka roztopionego tłuszczu (tłuszcz gęsi, smalec – ja użyłam masła)

Drożdże wymieszać ze 100g mąki, wlać wodę i dodać miód. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Następnie miksując ciasto za pomocą haków do ciasta drożdżowego, dodawać stopniowo resztę mąki, sól i stopiony tłuszcz. Wyrobić gładkie, lśniące ciasto, które nie klei się do miski. Jeśli jest zbyt rzadkie – dodać więcej mąki. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę.
Następnie odgazować i podzielić ciasto na 10-12 części. Uformować szybko kulki, ułożyć je złączeniami do góry i zostawić na 10 minut. Po tym czasie uformować bułeczki – podłużne lub okrągłe. Pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Wyrośnięte bułki naciąć wzdłuż.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 30-35 minut.
Na dno piekarnika włożyć brytfankę z wodą – parująca woda sprawi, że bułki będą mięciutkie.


Zdjęcie - Bolillos - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb zmarłych (Pan de Muerto)

Chleb zmarłych (Pan de Muerto)

Kasia Kasia
Pełny talerz

Piwny chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem i migdałami
1

Piwny chleb żytni na zakwasie…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Przytulone bułeczki z pieczarkami

Przytulone bułeczki z pieczark…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przytulone bułeczki z pieczarkami

Przytulone bułeczki z pieczark…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb z ziemniakami

Chleb z ziemniakami

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Przepisy z tych kategorii

Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru

Ziołowa focaccia z rozmarynem…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Gofry pizzowe z kurczakiem, serem i kukurydzą

Gofry pizzowe z kurczakiem, se…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasto ucierane na kefirze z jabłkami

Ciasto ucierane na kefirze z j…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Eklerki
1

Eklerki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Super proste placuszki

Super proste placuszki

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Babeczki jabłkowe z migdałami i cynamonem

Babeczki jabłkowe z migdałami…

Beti Beti
kruche babeczki