Bolillos

Bolillos to tradycyjne meksykańskie bułeczki, które wykorzystałam do przygotowania aż dwóch potraw ;) Przepisy na nie pojawią się wkrótce, a póki co zachęcam do upieczenia samych bułeczek. Są pyszne nawet jedzone solo :)
Ich wykonanie nie jest trudne, jednak ja użyłam zwykłej mąki (nie chlebowej) i musiałam dosypać jej więcej niż w przepisie. Podobno mąka chlebowa chłonie więcej wody i to dlatego. W każdym razie bułeczki i tak wyszły super, a cieszę się tym bardziej, że w kwestii pieczywa wciąż jestem mocno początkująca :)

Przepis znaleziony na blogu Anity :)

Zdjęcie - Bolillos - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
BOLILLOS
500g mąki pszennej chlebowej,
1 łyżeczka drożdży instant,
335g letniej wody,
1 łyżka miodu,
1,5 łyżeczki soli,
1 łyżka roztopionego tłuszczu (tłuszcz gęsi, smalec – ja użyłam masła)

Drożdże wymieszać ze 100g mąki, wlać wodę i dodać miód. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Następnie miksując ciasto za pomocą haków do ciasta drożdżowego, dodawać stopniowo resztę mąki, sól i stopiony tłuszcz. Wyrobić gładkie, lśniące ciasto, które nie klei się do miski. Jeśli jest zbyt rzadkie – dodać więcej mąki. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę.
Następnie odgazować i podzielić ciasto na 10-12 części. Uformować szybko kulki, ułożyć je złączeniami do góry i zostawić na 10 minut. Po tym czasie uformować bułeczki – podłużne lub okrągłe. Pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Wyrośnięte bułki naciąć wzdłuż.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 30-35 minut.
Na dno piekarnika włożyć brytfankę z wodą – parująca woda sprawi, że bułki będą mięciutkie.


Zdjęcie - Bolillos - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy