Bogracz wołowy z grzybami

Bogracz wołowy z grzybami
Zdjęcie - Bogracz wołowy z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bogracz wołowy z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bogracz wołowy z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bogracz wołowy z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bogracz wołowy z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 750 g wołowiny na gulasz
  • 300 g ziemniaków
  • 250 g podgrzybków
  • 150 g czerwonej papryki
  • 120 g cebuli
  • 50 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie

Wołowinę kroimy w kostkę i przesmażamy partiami na Oliwierze.

Cebulę, czosnek i paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę.

Zrumienione mięso przekładamy na talerz, a na patelni przesmażamy cebulę, czosnek i paprykę. Gdy zmiękną, posypujemy mieloną papryką i jeszcze chwilę smażymy.

Gdy papryka zacznie intensywnie pachnieć, wkładamy ponownie mięso na patelnię, oprószamy kminkiem i zielem angielskim i podlewamy wodą, aż zakryje mięso. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.

Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Dodajemy do prawie miękkiego mięsa i dusimy dalej około 30 minut.

Na 15 minut przed końcem duszenia dodajemy podgrzybki. Małe mogą pozostać w całości, większe przekrawamy na połówki lub ćwiartki.

Na koniec duszenia, gdy mięso i ziemniaki są już miękkie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów