Boeuf Stroganow


Popularny Beouf Stroganow, czyli rosyjski gulasz wołowy z dodatkiem cebuli, pieczarek i ogórków kiszonych. Tradycyjnie przyrządzany z polędwicy wołowej. W wersji ekonomicznej można użyć tańszego mięsa - rostbefu. To pyszne i sycące danie jednogarnkowe, doskonałe na niedzielny lub świąteczny obiad. Zawsze podaję go z kromka dobrego, świeżego chleba, który maczam w gulaszu. Pycha!

Zdjęcie - Boeuf Stroganow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA BOEUF STROGANOW (3 porcje)

Składniki :
500 g rostbefu
800 ml bulionu wołowego
1 cebula
300 g małych pieczarek
3 ogórki kiszone
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz olej
1 łyżka maki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Jak zrobić Boeuf Stroganow : Mięso pokroić wzdłuż ścięgien na paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka, pieczarki umyć i pokroić w grubsze plastry. Bulion podgrzać. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, smażyć przez 2 minuty, dodać pieczarki, oprószyć solą i pieprzem, smażyć razem aż pieczarki przestaną być surowe a większość wody, którą puszczą odparuje. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić mięso, oprószyć pieprzem, dodać słodką i ostra paprykę. Smażyć krótko na dużym ogniu, aż całe mięso zmieni kolor. Wówczas dodać je do garnka. Całość zalać ciepłym bulionem, dodać przecier pomidorowy i dużą szczyptę soli, wymieszać. Gotować na niedużym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso będzie już kruche, dodać pokrojone w grubsze plastry ogórki kiszone i gotować bez przykrycia przez 10 minut. Na koniec stragonow zagęścić : do szklanki wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać kilka łyżek zimnej wody, dokładnie wymieszać, tak żeby nie było grudek. Miksturę wlać do gotującego się stragonowa jednocześnie go mieszając. Doprowadzić do zagotowania, doprawić do smaku solą i pieprzem, ściągnąć z palnika.

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z ryżem, indykiem i mango

Sałatka z ryżem, indykiem i ma…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa z młodą kapustą i cielęciną. Letniej zupy czar…

Zupa z młodą kapustą i cielęci…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty

Tradycyjne gołąbki z młodej ka…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Piersi z kurczaka zapiekane na młodej kapuście
3

Piersi z kurczaka zapiekane na…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Kiełbasy smażone z cebulą i musztardą francuską

Kiełbasy smażone z cebulą i mu…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Roladki z kurczaka ze szparagami, mozzarellą i boczkiem
2

Roladki z kurczaka ze szparaga…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Rolada z udźca indyka i białe szparagi w sosie holenderskim. Lubię maj!

Rolada z udźca indyka i białe…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kotlety drobiowe po parysku
2

Kotlety drobiowe po parysku

Beti Beti
kruche babeczki

Żeberka barbecue

Żeberka barbecue

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Polędwiczki wieprzowe ze szparagami i suszonym pomidorem

Polędwiczki wieprzowe ze szpar…

Beti Beti
kruche babeczki

Kotlety schabowe w sosie własnym – szybki obiad

Kotlety schabowe w sosie własn…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Schab zapiekany z papryką
1

Schab zapiekany z papryką

Patrycja Patrycja
Simply Food