Boeuf Stroganow

Kuchnia rosyjska znana jest na całym świecie ze zdecydowanych smaków oraz domowego charakteru. Obok wódki, syberyjskich pielmieni, niezwykłą popularnością cieszy się Boeuf Stroganow. Smaczna potrawa mięsna, wymyślona przez francuskiego kucharza na dworze cara Aleksandra I w XIX wieku. Nazwa dania wywodzi się od francuskiego słowa "boeuf" czyli wołowina i nazwiska rosyjskiego dyplomaty- Pawła Stroganowa. W Polsce przyjęła się nazwa Strogonow, poniekąd błędna z racji oryginalnego nazewnictwa, ale tak funkcjonuje w gastronomii i już. Potrawę przygotowuje się z polędwicy wołowej, ale możemy tez eksperymentować z innymi rodzajami mięsa. Jednak prawdziwy Boeuf Stroganow powinien być przyrządzany właśnie z polędwicy wołowej.

Zdjęcie - Boeuf Stroganow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: 900g wołowiny, 400g pieczarek, 2 duże cebule, 2 ogórki kiszone, sól, pieprz, papryka ostra mielona, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 litr bulionu wołowego ,olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie: Mięso kroimy w wąskie paski, obtaczamy w mące, a jej nadmiar strzepujemy. Tak przygotowane mięso odstawiamy i zajmujemy się pozostałymi składnikami. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i rumienimy na nim pokrojoną w cienkie plasterki cebulę. Przyrumienioną cebulę przekładamy do dużego garnka, a na tłuszczu smażymy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Olej trzeba uzupełnić, jeśli będzie taka potrzeba, aby składniki się nie przypaliły, ale też trzeba uważać, żeby nie pływały w tłuszczu. Gdy grzyby są już gotowe, dodajemy je do cebuli, a na patelni smażymy mięso, aż się przyrumieni. Następnie dodajemy je do wcześniej usmażonych warzyw. Dodajemy bulion, przecier pomidorowy, pokrojone ogórki. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Zdjęcie - Boeuf Stroganow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto orzechowiec

Ciasto orzechowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik tradycyjny
1

Sernik tradycyjny

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Piernik piwosz

Piernik piwosz

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Rogaliki z suszoną śliwką w rumie

Rogaliki z suszoną śliwką w ru…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chleb z kawą i migdałami na zakwasie. Świąteczna Piekarnia!

Chleb z kawą i migdałami na za…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb świąteczny z kawą i migdałami

Chleb świąteczny z kawą i migd…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Domowa masa makowa
1

Domowa masa makowa

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Ciasto Marlenka

Ciasto Marlenka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bigos z kapusty kiszonej

Bigos z kapusty kiszonej

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pierogi makówki

Pierogi makówki

food² food²
Food Square

Pierniczki świąteczne do wycinania - łatwe, od razu miękkie

Pierniczki świąteczne do wycin…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Babka piernikowa

Babka piernikowa

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny