Boeuf Stroganow

Kuchnia rosyjska znana jest na całym świecie ze zdecydowanych smaków oraz domowego charakteru. Obok wódki, syberyjskich pielmieni, niezwykłą popularnością cieszy się Boeuf Stroganow. Smaczna potrawa mięsna, wymyślona przez francuskiego kucharza na dworze cara Aleksandra I w XIX wieku. Nazwa dania wywodzi się od francuskiego słowa "boeuf" czyli wołowina i nazwiska rosyjskiego dyplomaty- Pawła Stroganowa. W Polsce przyjęła się nazwa Strogonow, poniekąd błędna z racji oryginalnego nazewnictwa, ale tak funkcjonuje w gastronomii i już. Potrawę przygotowuje się z polędwicy wołowej, ale możemy tez eksperymentować z innymi rodzajami mięsa. Jednak prawdziwy Boeuf Stroganow powinien być przyrządzany właśnie z polędwicy wołowej.

Zdjęcie - Boeuf Stroganow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: 900g wołowiny, 400g pieczarek, 2 duże cebule, 2 ogórki kiszone, sól, pieprz, papryka ostra mielona, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 litr bulionu wołowego ,olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie: Mięso kroimy w wąskie paski, obtaczamy w mące, a jej nadmiar strzepujemy. Tak przygotowane mięso odstawiamy i zajmujemy się pozostałymi składnikami. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i rumienimy na nim pokrojoną w cienkie plasterki cebulę. Przyrumienioną cebulę przekładamy do dużego garnka, a na tłuszczu smażymy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Olej trzeba uzupełnić, jeśli będzie taka potrzeba, aby składniki się nie przypaliły, ale też trzeba uważać, żeby nie pływały w tłuszczu. Gdy grzyby są już gotowe, dodajemy je do cebuli, a na patelni smażymy mięso, aż się przyrumieni. Następnie dodajemy je do wcześniej usmażonych warzyw. Dodajemy bulion, przecier pomidorowy, pokrojone ogórki. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Zdjęcie - Boeuf Stroganow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Cukinie okrągłe zapiekane z mięsem

Cukinie okrągłe zapiekane z mi…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Grillowany kurczak z pikantnym sosem morelowym

Grillowany kurczak z pikantnym…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Udka kurczaka pieczone w sosie pomidorowo-paprykowym
1

Udka kurczaka pieczone w sosie…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pieczony klops drobiowy z marchewką i jabłkiem
1

Pieczony klops drobiowy z marc…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Klopsiki z jelenia w sosie z brandy

Klopsiki z jelenia w sosie z b…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Chicken Satay

Chicken Satay

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Przepisy z tych kategorii

Rogaliki z twarogiem, wiśniami i rozmarynem

Rogaliki z twarogiem, wiśniami…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Krucha krówka na kruchym cieście migdałowym

Krucha krówka na kruchym cieśc…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Sernik Rafaello

Sernik Rafaello

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Puszyste bułki z ziemniakami - lipcowa piekarnia

Puszyste bułki z ziemniakami -…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Bułki z ziemniakami w lipcowej Piekarni!

Bułki z ziemniakami w lipcowej…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Domowy dżem z wiśni i dżem z czarnych porzeczek

Domowy dżem z wiśni i dżem z c…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir