Boczek pieczony

Zdjęcie - Boczek pieczony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Boczek pieczony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Właściwie to już nie kupuję wędlin. Jak sobie pomyślę co tam może być…. to wolę chleb z masłem :) No chyba, że wędlina domowa…. szynka pieczona czy schab suszony czy boczek pieczony to i owszem ;) ! Zdecydowanie zaliczam się do osób, które wolą wiedzieć co jedzą…. Myślę, że czas przeznaczony na przygotowanie takiej wędliny domowej jak np. rolada z boczku jest niewspółmiernie mały w stosunku do jakości i smaku jaki można osiągnąć. Najlepiej jest – o ile to możliwe – do tej wędliny dodać chleb swojego wypieku np. szybki chleb i wtedy jest po prostu niebo w gębie :) ! (Do zdjęć zabrako chleba, bo Rodzinka go pochłonęła zanim jeszcze ostygł… i stąd ta bułka jako rekwizyt… ;) ) Ja nie mówię tu o przeniesieniu się na wieś i hodowli trzody czy siania zboża żeby było zupełnie zdrowo… bo do tego się nie nadaję, ale żeby chociaż ograniczyć, na ile to możliwe spożywanie tych wszystkich polepszaczy i zapychaczy. Przygotowanie tej rolady zajmie około 5-10 minut i tyle samo przygotowanie chleba, potem tylko to upiec… czy naprawdę szkoda na to czasu…? Mnie nie..;)! Jak moja Córa wracała do siebie po Świętach to dostała m.in. bochenek tego szybkiego chlebka… później dostałam smsa… że chleb jest tak dobry, że koty porwały kawałek i zjadły..:) Przyjmuję to jako komplement :) ! Zapraszam na domową roladę z boczku…

Boczek pieczony – składniki:
  • 1 kg boczku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka, majeranek

1. Mięso – bez skóry – opłukuję i osuszam. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Wcieram w mięso z obu stron. Posypuję solą, pieprzem, papryką i dużą ilością majeranku. Przykrywam folią i zostawiam na minimum 24 godziny.

Zdjęcie - Boczek pieczony - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Boczek pieczony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2. Zwijam roladę i przewiązuję ją sznurkiem. Wkładam do foremki wyłożonej folią aluminiową. Polewam wierzch odrobiną oliwy a na spód foremki wlewam ok 1/4 szklanki wody.

Zdjęcie - Boczek pieczony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na ponad godzinę. Kilka razy w trakcie pieczenia odwracam mięso, żeby się równo piekło. Przed wyjęciem sprawdzam patyczniem od szaszłyków czy jest miękkie. Po upieczeniu przykrywam folią i zostawiam do ostygnięcia.

Zdjęcie - Boczek pieczony - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Boczek pieczony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Boczek pieczony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego :)

Zdjęcie - Boczek pieczony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Boczek pieczony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Karkówka na dziko - w jałowcu i kolendrze
2

Karkówka na dziko - w jałowcu…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Szynka wieprzowa z szynkowaru

Szynka wieprzowa z szynkowaru

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Pyszna wiejska kiełbasa
1

Pyszna wiejska kiełbasa

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Szynka wieprzowa z szynkowaru
1

Szynka wieprzowa z szynkowaru

Beti Beti
kruche babeczki

Domowe kabanosy z papryką
1

Domowe kabanosy z papryką

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Boczek wędzony podpiekany
1

Boczek wędzony podpiekany

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki