Bobotie

Zdjęcie - Bobotie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To smakowite południowoafrykańskie danie chciałam przygotować już bardzo dawno, ale dopiero teraz się za nie wzięłam. Szkoda, że tak późno, bo jest niesamowite. To zapiekane mielone mięso na słodko-ostro (z przewagą tego pierwszego smaku), z warstwą jajeczną doprawioną kurkumą. Jest dość nietypowe, ale będzie smakować każdemu. Sprawdzi się jako równie pyszna odmiana dla wszelkich tradycyjnych zapiekanek mięsnych czy lazanii. Byłam ciekawa kuchni południowoafrykańskiej i nie zawiodłam się. Bardzo przypadła mi do gustu - na razie wypróbowałam jedynie bobotie, ale będę musiała też i inne dania.
Zdjęcie - Bobotie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bobotie
- 1 mała bułka lub
gruba kromka chleba
- 1 łyżka oleju i odrobina masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy + szczypta
- 1 łyżka chutneyu z mango
- 1 łyżka dżemu morelowego
- 1/2 łyżki sosu worcester
- 1/2 łyżki białego octu winnego
- 500g mięsa mielonego
- 30g sułtanek
- 2 jajka
- 150ml mleka
- sól
- kilka liści laurowych

1) Bułkę lub chleb namoczyć w wodzie lub mleku.
2) Na patelni rozgrzać olej i masło i dodać posiekaną cebulę i czosnek.
3) Gdy zmiękną, dodać curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, chutney, sos worcester, ocet winny i szczyptę soli.
4) Dokładnie wymieszać i dodać odsączoną bułkę, razem z mięsem i sułtankami.
5) Smażyć na małym ogniu, aż mięso zrobi się brązowe.
6) Wymieszać z 1 roztrzepanym jajkiem, przełożyć do naczynia
do zapiekania o wymiarach ok. 20x20cm, docisnąć i wyrównać.
7) Zmieszać drugie jajko z mlekiem, resztą kurkumy i szczyptą soli.
8) Wylać na mięso i ułożyć na wierzchu liście laurowe.
9) Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 40-50 minut (aż się zetnie).
10) Podawać z ryżem, chutneyem, orzechami, bananami.

Korzystałam z tego przepisu.

Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 430 kcal

Przepisy z tych kategorii

Pokusa janssona - szwedzka zapiekanka ziemniaczana

Pokusa janssona - szwedzka zap…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

Zapiekanka makaronowa z tuńczy…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Gratin z batatów
3

Gratin z batatów

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i grzybami

Zapiekanka makaronowa z kurcza…

Dzi Dzi
karmelowy

Gratin de l'oignons - francuska zapiekanka z cebuli
2

Gratin de l'oignons - francusk…

food² food²
Food Square

Cukinie nadziewane mięsem
1

Cukinie nadziewane mięsem

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Przepisy z tych kategorii

Pide  - tureckie placki
2

Pide - tureckie placki

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Marchewkowa sałatka z żurawiną, sosem tahini, pestkami i nasionami chia. Poniedziałkowy detoks
2

Marchewkowa sałatka z żurawiną…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Orientalny kurczak w coca coli
3

Orientalny kurczak w coca coli…

Dzi Dzi
karmelowy

Curry z mlekiem kokosowym i krewetkami

Curry z mlekiem kokosowym i kr…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Łosoś w migdałach z sosem czosnkowo-miodowym

Łosoś w migdałach z sosem czos…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Empanadas z kurczakiem i panamskie wakacje
1

Empanadas z kurczakiem i panam…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna