Bób. Kurczak. Sałatka.
Lato. Cudowna pora roku. Natura obdarza nas obficie w owoce i warzywa. Jak można się im oprzeć? Ja nie potrafię. Każda wizyta na targu kończy się koszykiem wypchanym po brzegi tymi cudownościami. Właśnie teraz aż do późnej jesieni możemy jeść najbardziej urozmaicone posiłki, pełne witamin i składników mineralnych. Korzystajmy więc z nich w pełni. Kolorowe, lekkie sałatki, pełne warzyw dania jednogarnkowe. Samo zdrowie. U nas codziennie inna sałatka, dziś z bobem i grillowanym kurczakiem. Doskonała na obiad w pracy czy kolacje.
Sałatka z bobem i grillowanym kurczakiem. składniki:
- 500 g bobu
- ulubiona sałata - 2-3 garście
- 4 polędwiczki kurczaka
- 1/2 pęczka rzodkiewek
sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- koperek
- natka pietruszki
Wykonanie: Kurczaka marynujemy w łyżce oliwy z dodatkiem ulubionych ziół. Grillujemy. Bób gotujemy w posolonym wrzątku przez około 5-8 minut. Wszystko zależy od tego jak młody jest bób. Chodzi o to by go nie rozgotować. Bób odcedzamy i przekładamy do zimnej wody by zatrzymać proces gotowania. Po wystudzeniu bób obieramy z łupinek. Obrany bób przekładamy do salaterki, dodajemy sałatę, rzodkiewki pokrojone w plastry oraz pokrojonego kurczaka. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą i dodajemy do sałatki. Ilość soku z cytryny oraz innych przypraw zależy od upodobań.